Neprítomnosť koalície a Šimkovičovej ochromila parlamentný kultúrny výbor. Diskutovalo sa neformálne

15.8.2024 15:14 , Aktualizované: 15.8.2024 18:10

Výbor pre kultúru a médiá Národnej rady vo štvrtok (15. augusta) o situácii v kultúre oficiálne nerokoval. Na mimoriadne zasadnutie neprišiel dostatok členov výboru, takže nebol uznášaniaschopný.

Výbor iniciovala opozícia. Pozvala naň ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) aj odvolaných riaditeľov kultúrnych inštitúcií.

Poslanci po ukončení výboru pokračovali v neformálnej diskusii.

Priestor na neformálnu diskusiu

Na rokovanie neprišiel žiaden koaličný člen výboru, chýbal aj jeden opozičný člen, viedla ho podpredsedníčka výboru Zora Jaurová (PS).

Nezúčastnila sa ho ani Šimkovičová, v jej zastúpení prišiel štátny tajomník Ministerstva kultúry Tibor Bernaťák.

Na neformálnej diskusii sa nezúčastnil, poslanci tak diskutovali s bývalou riaditeľkou Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandrou Kusou a bývalým riaditeľom Slovenského národného divadla (SND) Matejom Drličkom.

Jaurová pripomenula, že výbor zvolala opozícia pre kroky Šimkovičovej, chceli od nej počuť vysvetlenia. Nie je to podľa nej prvýkrát, čo ministerka na kultúrny výbor neprišla. "Budeme sa sťažovať priamo predsedovi vlády Robertovi Ficovi. On je jediný, ktorý je ministerke nadriadený. Budeme ho žiadať, aby zabezpečil, aby ministri dodržiavali elementárnu dôstojnosť vzťahu NR SR a vlády, pretože parlament je kontrolným orgánom vlády," uviedla Jaurová.

Pozrite si aj reportáž zo 14. augusta o zmenách v kultúre, na ktoré sa pozrel redaktor Martin Chlebovec:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok