Chcú znížiť počet dopravných nehôd. Polícia si posvieti na motorkárov aj kamionistov

Policajti si v týchto dňoch posvietia na motorkárov a vodičov nákladných áut. V rámci celoslovenskej akcie chcú znížiť počet dopravných nehôd. Iba od začiatku roka ich totiž bolo takmer 7-tisíc.

Motorkárska sezóna je v plnom prúde. Motocyklisti patria tradične k najzraniteľnejším a kolízie sa pre nich často končia tragicky.

Kontrola bude prísna

"Akékoľvek vonkajšie ochranné prostriedky, či už prilba, korytnačie bundy, nič nechráni ich vnútornosti. A pri každom jednom náraze môže dôjsť k vnútornému poraneniu," uviedla vedúca Strediska odbornej prípravy OS ZZS SR Margita Vernarcová. Práve preto sa policajti tento týždeň detailnejšie zameriavajú na kontrolu dopravných predpisov.

Policajtov bude viac po celom Slovensku

Motorkárom dávajú fúkať a zisťujú aj či pred jazdou nepožili iné návykové látky "Na cestách bude viac policajtov, najmä z dopravnej, poriadkovej a železničnej polície. Krajské riaditeľstvá prijali aj vlastné opatrenia, takže policajtov bude viac po celom Slovensku," hovorí hovorca Prezídia PZ SR Roman Hájek.

Veľká nehodovosť

Od začiatku tohto roka zomrelo na cestách 149 ľudí. Policajti zaznamenali celkovo 7-tisíc dopravných nehôd. Vyhasli pri nich aj životy 23-motorkárov.

"Vždy je potrebné prispôsobiť jazdu svojim schopnostiam, zručnostiam, nič nepreceňovať, nehrať sa na polobohov a nesmrteľných. Práve z týchto situácií potom vznikajú tie najfatálnejšie. No a samozrejme pri každej nehode, kde je účastníkom motorkár, cyklista alebo kolobežkár, vždy je dobré poradiť sa na linke 155. Aj keby nebol dôvod na vyslanie záchranky, aspoň operátor pozrie čo je dobre urobiť," uviedla vedúca Strediska odbornej prípravy OS ZZS SR Margita Vernarcová.

Na toto si vodiči musia dať pozor

Policajti sa okrem motoriek vo zvýšenej miere zameriavajú aj na nákladné autá. Kontrolujú ich hmotnosť, ale aj to, či vodiči dodržiavajú čas jazdy a odpočinku. Celoslovenská policajná akcia potrvá ešte niekoľko dní. Na motorkárov a vodičov nákladných vozidiel si zvýšený počet hliadok posvieti až do nedele.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok