Ruska s americkým pasom poskytla Ukrajine drobný príspevok. Súd jej uložil 12 rokov za mrežami

15.8.2024 12:53

Súd v Jekaterinburgu uložil 12 rokov väzenia za vlastizradu Xeniji Karelinovej, ktorá má občianstvo Ruska i Spojených štátov. Žena bola obžalovaná lebo predvlani vo februári, keď ruské vojská vpadli na Ukrajinu, poskytla drobný príspevok, približne 50 dolárov (asi 45,41 eur), ukrajinskej charite v USA na podporu napadnutej krajiny. Informovali o tom ruské agentúry.

karelina
Foto: TASR/AP

Priznala vinu

Karelinová si má trest odpykať v trestaneckej kolónii s všeobecným režimom. Má tiež zaplatiť pokutu vo výške 300-tisíc rubľov (asi 3 053,26 eur), napísala agentúra Interfax s odvolaním sa na svojho spravodajcu v súdnej sieni.

Sám súd v tlačovom vyhlásení zdôraznil, že obžalovaná plne priznala svoju vinu. Verdikt nadobudne právoplatnosť po 15 dňoch, ak sa ani obhajoba, ani obžaloba medzičasom neodvolajú, dodal Interfax.

Prokuratúra pôvodne žiadala pre tridsaťtriročnú Karelinovú z Los Angeles 15 rokov vo väzenskom tábore. Ruská tajná služba FSB tvrdí, že sa opakovane zúčastnila na akciách na podporu Ukrajiny.

V Rusku, kde bola navštíviť svojich rodičov, ju zatkla polícia tento rok v januári pre údajnú výtržnosť. Neskôr ju prokuratúra obvinila tiež z vlastizrady. Karelinová sa narodila v Rusku, ale v roku 2012 emigrovala do USA a v roku 2021 získala americké občianstvo.

Súdny proces s ňou sa konal za zatvorenými dverami, ako je zvykom v podobných prípadoch. Po tom, ako v roku 2022 ruská armáda začala rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, úrady pritvrdili, aby umlčali všetku kritiku a nesúhlas s vojnou.

Začiatkom augusta sa odohrala výmena 26 väzňov, ktorá je označovaná za najväčšiu medzi Moskvou a Západom od studenej vojny. Karelinová súčasťou výmeny nebola, no podľa jej právnika Michaila Mušajlova dúfa, že by ňou mohla byť v budúcnosti.

"Výmena nie je možná, kým nenadobudne právoplatnosť súdny verdikt. Po verdikte budeme samozrejme pracovať týmto smerom," povedal advokát minulý týždeň podľa agentúry Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok