Ukrajinci postupujú. Rusi museli evakuovať ďalší okres v Kurskej oblasti

15.8.2024 06:31 , Aktualizované: 15.8.2024 12:11

Ruské úrady v Kurskej oblasti sa rozhodli evakuovať obyvateľov Gluškovského okresu, uviedol úradujúci gubernátor Alexej Smirnov v súvislosti s postupom ukrajinských síl do pohraničnej oblasti. Ukrajinský postup v Kurskej oblasti sa spomalil, uviedli analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ukraine_Russia_War634250.jpg
Foto: TASR/AP

Obkľúčenie z troch strán

Tento okres priamo hraničí s Ukrajinou a má približne 20-tisíc obyvateľov. Smirnov prostredníctvom aplikácie Telegram oznámil, že evakuáciu bude riadiť polícia a ďalšie štátne orgány.

"Regionálny krízový štáb prijal rozhodnutie o povinnej evakuácii celého Gluškovského okresu," napísal Smirnov a požiadal krajanov, aby k situácii pristupovali s pochopením a riadili sa pokynmi bezpečnostných zložiek a miestnych úradov.

Je to piaty okres v oblasti, ktorý sa úrady rozhodli evakuovať pre postup ukrajinských síl, uviedol server The Moscow Times.

Gluškovský okres sa počas ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti ocitol v zovretí z troch strán - na západe a juhu je ukrajinská hranica a z východu sa blížia ukrajinské jednotky, postupujúce zo Sudánskeho okresu cez Kórejský okres, poznamenal server BBC News.

Ukrajina v stredu (14.8.) uviedla, že počas cezhraničnej invázie postúpila od začiatku dňa na území Kurskej oblasti o jeden až dva kilometre. Zároveň ozrejmila, že jej jednotky vyhnali moskovské sily z mesta Sudža.

Očakávajú ďalší postup

ISW s odvolaním sa na zdroje z oboch bojujúcich strán píše, že postup ukrajinských síl v Kurskej oblasti sa výrazne spomalil. Geolokované zábery podľa analytikov potvrdzujú, že ukrajinské sily sa nachádzajú vo východnej časti dediny Žuravli desať kilometrov východne od Koreneva.

O deň skôr ruské ministerstvo obrany informovalo o odrazení ukrajinského útoku pri dedine Levšinka, ktorá je o 17 kilometrov ďalej na sever a desať kilometrov južne od sídla ďalšieho okresu, Lgova. Pri obci Giri, od ktorej boli podľa ruských blogerov ukrajinské sily pri svojom výpade odrazené.

Rusi podľa družicových snímok budujú zákopy a obrannú líniu pri Lgove, pozdĺž cesty, ktorá vedie z Rylska cez Lgov a Kurčatov do Kurska. Je to približne 17 kilometrov severne od miest, kde očití svedkovia potvrdili ukrajinskú prítomnosť, a svedčí to o tom, že Rusi očakávajú ďalší ukrajinský postup, upozornil ISW.

BBC upozornila, že v Kurskej oblasti neexistuje jasná frontová línia a ukrajinské sily tu do čela útoku nasadili mobilné skupiny, ktoré vyhľadávajú slabiny a medzery v ruskej obrane.

Ruská protivzdušná obrana nad Lgovom zostrelila ukrajinskú raketu. Jej trosky zranili dvoch ľudí, napísal gubernátor Smirnov na sociálnej sieti Telegram.

OSN si chce regióny pozrieť

Ruské úrady uvádzajú, že po útoku na Kurskú oblasť bolo evakuovaných celkovo už takmer 200-tisíc ľudí. Táto oblasť je v centre pozornosti od 6. augusta, keď na jej územie vtrhli ukrajinské ozbrojené sily, v dôsledku čoho od minulého piatka (9.8.) platí v regióne režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil "dobrý postup" ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti. Kyjev podľa jeho slov dosahuje pri tejto operácii svoj strategický cieľ.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk požiadal Rusko, aby umožnilo prístup do ruských oblastí dotknutých vojnou, a to vrátane Kurskej, kde sa odohráva ofenzíva ukrajinských vojsk.

"Kancelária OSN zaslala žiadosť ruským úradom, aby umožnili prístup do regiónov dotknutých vojnou, a to vrátane Belgorodskej, Brjanskej a Kurskej obasti, v rámci nášho mandátu sledovať dodržiavanie ľudských práv," oznámila agentúre AFP hovorkyňa Liz Throssellová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok