Želáte si našu fyzickú likvidáciu, hovorí premiér. Médiá označil za skutočných organizátorov protestu

Premiér Robert Fico sa vyjadril k utorkovému protivládnemu protestu a k aktuálnej snahe opozície odvolať Martinu Šimkovičovú a Borisa Suska z ministerských postov.

Robert Fico premiér
Foto: TASR/Jakub Kotian

Vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti uviedol, že vždy rešpektoval právo ľudí protestovať, pretože "je prirodzenou súčasťou politickej práce" a pripomenul, že "ulica nemôže rozhodovať, len vyjadrovať svoj názor".

Volajú po odstúpení ministrov

Dôvodom utorkového protestu bola nespokojnosť ľudí s krokmi ministrov. Napriek tomu, že predseda vlády akceptuje názor opozičných kolegov aj "ulice", chýbajú mu zákonné a vecné argumenty, pre ktoré by mal žiadať rezignáciu Martiny Šimkovičovej a Borisa Suska zo svojich funkcií. Podľa premiéra konajú v súlade so zákonom a takto sa bude správať aj koalícia pri návrhu na ich odvolanie.

Predsedov opozičných strán Michala Šimečku a Branislava Gröhlinga nazval "lokajmi médií", ktoré boli skutočnými iniciátormi občianskeho stretnutia. "Dúfam, že ste dámy a páni v médiách, mimovládkach, Progresívnom Slovensku a SaS spokojní so svojou prácou," zaútočil vo videu.

Fico ich tiež obvinil, že sú osobne zodpovední za to, že hecujú ľudí a burcujú ich k ďalšiemu útoku na vládnych predstaviteľov. Uviedol, že výsledkom protestu bolo posilnenie ochrany Martiny Šimkovičovej kvôli narastajúcej hrozbe o život.

Protestami zakrývajú politickú neschopnosť

Predsedu PS už osobne upozornil na to, nech váži spoločne s kolegami výroky o tom, že ich treba pozatvárať. Narážal tým na vyhrážky, ktoré na proteste skandoval dav. "Neviem, za čo mám ísť do väzenia," neskrýval svoje rozhorčenie nad atmosférou v uliciach.

"Nič iné si ani neželáte, len nás fyzicky odstaviť, lebo demokraticky to nezvládate," obvinil opozíciu a dodal, že sú neschopní politicky pracovať a vytvárajú tak pôdu pre ďalší násilný trestný čin.

Podnecujú k ďalšiemu atentátu

Premiér vo videu varoval, že ak sa útok na verejného činiteľa zopakuje, čo je podľa neho vysoko pravdepodobné, nebude "nijakým spôsobom regulovať emócie voličov tak, ako to po májovom atentáte robil".

"Skutočným súperom vládnej koalície nie sú opozičné strany, ale politické mimovládky a liberálne a progresívne médiá bez akejkoľvek politickej zodpovednosti," vyhlásil s tým, že osobnú zodpovednosť ale ponesú lídri opozície.

Predseda vlády na záver ocenil postoj členov KDH, ktorí sa do protivládneho protestu nezapojili.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok