Vážne sú šediny znakom veľkých starostí? Veda sa tomuto fenoménu veľmi nevenuje, má na to pádny dôvod

14.8.2024 19:57

Mnohí veria, že stres priamo spôsobuje šedivenie vlasov, no veda doteraz nepriniesla jednoznačné dôkazy. Nový výskum naznačuje, že stresový hormón môže skutočne zohrávať kľúčovú úlohu procese.

šediny vlasy
Foto: Profimedia

Stres a jeho vplyv na šedivenie vlasov je už dlho diskutovanou témou, ktorá si našla svoje miesto aj vo vedeckom výskume.

Ako píše populárny americký denník The New York Times, napriek tomu, že mnohí predpokladajú priamu súvislosť medzi stresom a šedivením, doterajšie štúdie nepriniesli jednoznačné dôkazy.

Výskum však napreduje a niektoré štúdie naznačujú, že stresový hormón norepinefrín by mohol zohrávať úlohu v procese šedivenia.

Myši zošediveli

Významný pokrok v tomto smere priniesla štúdia z roku 2020, ktorá na myšiach ukázala, že vysoké hladiny stresového hormónu môžu vyčerpať vlasové folikuly o kmeňové bunky, ktoré dodávajú vlasom pigment.

Tento objav podporuje teóriu, že stres môže mať priamy vplyv na šedivenie vlasov aj u ľudí. Výsledky výskumu na myšiach sú však zatiaľ len predbežné a potvrdzujúce štúdie na ľuďoch sú stále potrebné.

Zaznamenanie stresu vo vlasoch

Jedna z mála štúdií na ľuďoch, publikovaná v roku 2021, preukázala spojenie medzi konkrétnymi stresovými udalosťami a šedivením vlasov. Výskumníci zistili, že pramene vlasov začali šedivieť v časovom období zodpovedajúcom najväčšiemu stresu v živote účastníkov.

Toto zistenie naznačuje, že stres môže hrať určitú úlohu v šedivení vlasov, no stále je potrebný ďalší výskum.

Spomalenie aj zvrátenie procesu

Podľa odborníkov je nevyhnutné vykonať ďalšie a rozsiahlejšie štúdie, aby sme lepšie porozumeli tomu, prečo stres ovplyvňuje šedivenie u niektorých ľudí, ale nie u iných.

Aj keď je pred nami ešte dlhá cesta, tento výskum by mohol v budúcnosti viesť k vývoju liečebných metód, ktoré by dokázali spomaliť alebo dokonca zvrátiť proces šedivenia spôsobeného stresom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok