Dramatické starnutie? Výskum odhalil dve kritické fázy s prudkým zhoršením zdravia, vie sa aj presný vek

14.8.2024 18:29

Starnutie nie je tak pomalý a plynulý proces, ako si ľudia možno myslia. Nová štúdia odhalila, že telá prechádzajú výraznými zmenami v dvoch kľúčových obdobiach, čo by mohlo vysvetliť náhly výskyt problémov.

Zistili, ako výrazne spomaliť starnutie. Udržte si dlhé teloméry
Foto: ČTK/Tetra Images/Tetra Images

Vedecká štúdia odhaľuje, že proces starnutia neprebieha len postupne, ale dochádza k nemu v dvoch výrazných vlnách.

Americký denník The Washington Post priblížil výskum, ktorý sledoval molekuly a mikroorganizmy v ľudských telách, a následne identifikoval dve obdobia, v ktorých dochádza k náhlemu zrýchleniu starnutia: približne vo veku 44 a 60 rokov.

Stovka účastníkov

Štúdia, vedená profesorom Michaelom Snyderom zo Stanfordovej univerzity, sledovala 108 dobrovoľníkov vo veku od 25 do 75 rokov. Účastníci poskytovali vzorky krvi, stolice a výtery z úst a nosa počas niekoľkých rokov.

Vedci analyzovali viac ako 135-tisíc rôznych molekúl a mikroorganizmov a zistili, že veľké zmeny nastávajú práve vo veku medzi 40 a 60 rokmi.

Razantná zmena správania molekúl

Prvá výrazná zmena sa prejavila v molekulách spojených s kardiovaskulárnymi ochoreniami, a metabolizmom, ktorý má na starosti absorbovať kofeín, alkohol a lipidy.

V druhej vlne zmien, ktorá prichádza okolo 60. roku života, sa zmenili molekuly zodpovedné za reguláciu imunity, metabolizmu vstrebávania sacharidov a funkciu obličiek.

Zistenia tiež naznačujú, že niektoré z týchto zmien môžu byť ovplyvnené životným štýlom.

Čo s výsledkami?

Podľa autorov štúdie by tieto výsledky mohli pomôcť pri navrhovaní cielených zdravotných intervencií, napríklad zvýšenia fyzickej aktivity v obdobiach, keď dochádza k rýchlejšej strate svalovej hmoty. Výsledky štúdie boli publikované v časopise Nature Ageing.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok