Známy dirigent kritizoval Šimkovičovú, v košickej filharmónii končí. Jeho ostré výroky sa nepozdávali ministerstvu

14.8.2024 16:55

Pod vedením Martiny Šimkovičovej sa v rezorte kultúry udialo viacero personálnych zmien. Výnimkou nie sú ani inštitúcie na východe Slovenska. V košickej filharmónii rezignuje šéfdirigent, ktorého výroky urazili ministerstvo.

jindra filharmónia.jpg
Foto: TASR/František Iván
Bývalý šéfdirigent ŠfK Robert Jindra

Personálne zmeny v kultúre pokračujú. O dlhoročného zamestnanca prišla aj Štátna filharmónia Košice. Reč je o dirigentovi filharmónie Robertovi Jindrovi, ktorý odovzdal riaditeľke 8. augusta svoje rezignáciu, informovala oficiálna stránka inštitúcie.

Dôvodom mali byť prednedávnom medializované dirigentove vyjadrenia, v ktorých nesúhlasil s krokmi ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Podľa vedenia košickej filharmónie v nich použil neprimerane hrubý slovník.

„Nech ide o akúkoľvek spoločensky vypätú dobu, bytostnou súčasťou našej komunikácie by mal byť kultivovaný prejav. Obzvlášť v kultúrnych inštitúciách,“ vyjadrila sa na margo rezignácie riaditeľka filharmónie Lucia Potokárová, ktorú cituje portál Moja kultúra.

Servítku si pred ústa nekládol

Český dirigent sa vyjadroval k ministerke cez sociálne siete niekoľkokrát. „Bezprecedentné zneužívanie moci a totalitné praktiky Martiny Šimkovičovej pokračuje ďalej dnešným odvolaním generálnej riaditeľky SNG Alexandry Kusej. Zastavme túto nekompetentnú osobu, ktorá rozvracia kultúru na Slovensku! Nevážená p. Šimkovičová, ak chcete naozaj urobiť niečo dobré pre kultúru na Slovensku, okamžite odstúpte. Slovensko, moji drahí kamaráti, som s vami,“ napísal napríklad.

Skutočne spornými však mali byť Jindrove vyjadrenia, ktoré pochádzali z jeho súkromného profilu na Facebooku. Ako ale vysvetlil dirigent, jeho súkromné názory „nevyjadrujú akékoľvek oficiálne stanovisko, ani stanovisko inštitúcií, v ktorých pôsobí“.

Napriek tomu na statusy zareagovalo aj samotné ministerstvo kultúry, pričom uviedlo, že ich považuje za neprijateľné. „Výroky tohto typu na adresu svojho zriaďovateľa, sú hrubým porušením etiky, ale aj akýchkoľvek morálnych princípov,“ uviedol Šimkovičovej rezort v tlačovej správe.

Ministerstvo malo na mysli výroky, v ktorých Jindra použil značne vulgárny slovník. Ministerke adresoval ostré urážky.

Vraj boli vytrhnuté z kontextu

Jindra však tvrdí, že rezort kultúry jeho vyjadrenia účelovo zmanipuloval s cieľom nájsť argumenty pre jeho „nezmyselné a deštruktívne kroky“.

„Moje čisto súkromné vyjadrenia k úplne iným veciam, dokonca s viac ako mesačným odstupom a vytrhnuté z kontextu, boli zjavne zámerne a účelovo spájané,“ myslí si dirigent.

Samotná filharmónia sa s Jindrom rozlúčila v dobrom. „Robert Jindra pôsobil na poste šéfdirigenta ŠFK od roku 2021. Odviedol na tejto pozícii množstvo cennej práce a oddirigoval nezabudnuteľné koncerty. Vedenie inštitúcie mu ďakuje za umelecký prínos a výsledky kontinuálnej práce s orchestrom ŠFK,“ ocenila jeho pôsobenie v oznámení o jeho rezignácii.

Pozrite si reportáž z utorňajšieho protestu, ktorý opozícia zvolala v reakcii na kroky ministerky:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok