Rezort hospodárstva reaguje na informácie o akciách Slovenských elektrární. Český podnikateľ ich plánuje odkúpiť

14.8.2024 11:25

Ministerstvo hospodárstva SR nemá žiadne informácie o rokovaniach v súvislosti s možným odkúpením tretiny akcií Slovenských elektrární českou skupinou EP Corporate Group (EPCG) podnikateľa Daniela Křetínského, ktorej súčasťou je Energetický a priemyselný holding (EPH).

Slovensko rozšíri spoluprácu s Francúzskom v jadrovej energetike. V minulosti už spolupracovali
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rezort to uviedol v reakcii na medializované informácie o rokovaniach EPCG s talianskou spoločnosťou Enel.

Rezort o ničom nevie

EPH je v súčasnosti prostredníctvom dcérskej spoločnosti EP Slovakia tretinovým vlastníkom v Slovenských elektrárňach. Kúpou akcií od talianskeho Enelu by EPCG získala väčšinu v spoločnosti. "Rezort hospodárstva nemá od Slovenských elektrární oficiálne žiadnu informáciu o začiatku takýchto rokovaní," uviedlo MH SR. Ministerstvo v súvislosti so správou elektrární koná v mene štátu, ktorý je ich tretinovým vlastníkom.

Zámerom súčasnej vlády je pritom posilnenie postavenia štátu v strategických energetických podnikoch. "Vláda považuje za nevyhnutné posilniť úlohu štátu v strategických energetických podnikoch a v podnikoch, ktoré sú súčasťou kritickej infraštruktúry tak, aby bolo možné efektívne a operatívne tlmiť negatívne vplyvy energetickej nestability na domácnosti, zamestnávateľov a verejnú infraštruktúru," uvádza sa v jej programovom vyhlásení.

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a jeden z najväčších v strednej Európe. Do ich portfólia patrí okrem iného správa domácich jadrových elektrární. EPH je energetická skupina, ktorá vlastní a prevádzkuje zariadenia v Česku, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Spojenom kráľovstve, Írsku, Francúzsku, Holandsku a Švajčiarsku. Skupina sa zaoberá energetikou od ťažby uhlia cez výrobu elektrickej energie a tepla až po ich distribúciu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok