Český podnikateľ sa chystá odkúpiť podiely Slovenských elektrární. Získal by tým majoritu v spoločnosti

10.8.2024 09:33

Skupina EP Corporate Group (EPCG) podnikateľa Daniela Křetínského chystá prostredníctvom svojich dcérskych firiem v nasledujúcich mesiacoch ďalšie veľké investície do energetiky a médií. Na Slovensku plánuje rozšíriť svoj podiel v Slovenských elektrárňach, čím by získala majoritu v tamojšom najväčšom výrobcovi elektriny.

Tri jadrové elektrárne na Ukrajine po ruských útokoch odpojili od siete
Foto: TASR/AP (ilu)

Vo Francúzsku zase rokuje o prevzatí vydavateľstva Groupe Delcourt. Okrem toho pokračuje v miliardových investíciách do svojich zdrojov v energetike v Nemecku. Povedal to hovorca holdingu Daniel Častvaj.

Plánujú odkúpiť taliansku tretinu

Slovenské elektrárne sú najväčším producentom elektriny na Slovensku, do ich portfólia patria napríklad tamojšie jadrové elektrárne. Tretinu akcií v spoločnostiach teraz nepriamo drží energetická skupina EPH, ktorá je súčasťou holdingu EPCGS. "Ďalšiu tretinu, ktorú teraz drží taliansky Enel, môžeme podľa skôr uzavretých dohôd odkúpiť a plánujeme tak urobiť," povedal Častvaj. Cenu ani termín dokončenia transakcie podľa neho nie je kvôli regulátorným dôvodom možné špecifikovať. Podľa zdrojov ČTK však rokovania EPH s talianskou firmou v súčasnosti pokračujú a obchod by mohol byť dokončený v poriadku mesiacov.

EPH by dokončením obchodu získalo v slovenskej firme majoritu. Teraz sa okrem talianskeho koncernu o Slovenské elektrárne delí ešte so slovenským štátom, ktorý vlastní zvyšnú tretinu akcií firmy.

EP Corporate Group

EP Corporate Group vznikla v roku 2020, odkedy koncentruje strategické aktíva Daniela Křetínskeho a jeho manažérskeho tímu. Ide predovšetkým o Energetický a priemyselný holding (EPH), ktorý zahŕňa vyše 70 spoločností po celej Európe, a vlani založená EP Energy Transintion, ktorá sa transformovala z nemeckej skupiny LEAG. Okrem energetickej sekcie patrí do EPCGTiež napríklad mediálna skupina CMI alebo EC Investments. V EPCG má Křetínský 89,3 percenta akcií a zvyšných 10,7 percenta skupina manažérov EPH. EPH bol zapísaný do obchodného registra pred 15 rokmi, 10. augusta 2009.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok