Mikroplasty sú všade - vo vzduchu, v potravinách a aj v ľudskom tele. Ale naozaj ľuďom škodia?

15.8.2024 05:00

Mikroplasty boli nájdené v oceánoch, vo vzduchu, v potravinách, vo vode, v celom rade telesných tkanív, vrátane srdca, pečene, obličiek a dokonca aj semenníkov. Ale naozaj ľuďom škodia? Obmedzené dôkazy naznačujú, že by mohli.

mikroplast - Modrý obdĺžnikový kus mikroplastu sedí na prste výskumníka s environmentálnym vedeckým programom University of Washington-Tacoma potom, čo bol nájdený v troskách zozbieraných z Thea Foss Waterway, v Tacoma, Washington
Foto: TASR/AP
Modrý obdĺžnikový kus mikroplastu na prste výskumníka s environmentálnym vedeckým programom University of Washington - Tacoma potom, čo bol nájdený v troskách zozbieraných z Thea Foss Waterway.

Niektorí vedci sú znepokojení, ale uznávajú, že existuje veľa nezodpovedaných otázok, napísala agentúra AP.

Mikroplasty a nanoplasty

Doktorka Marya Zlatniková, sanfranciská pôrodná asistentka, ktorá sa zaoberá štúdiom toxínov v životnom prostredí a tehotenstvom, sa stretla so štúdiami, ktoré vyvolávajú obavy z vplyvu mikroplastov na zdravie detí a dospelých. Ide však o mladú oblasť výskumu a nie je to niečo, o čom by zvyčajne diskutovala s pacientmi. "Zatiaľ si nie som úplne istá, čo na to povedať," povedala Zlatniková.

Plasty sú umelé materiály - mnohé z nich pochádzajú z ropy alebo iných ropných produktov. Pôsobením tepla a poveternostných vplyvov a dokonca aj trávením zvierat sa môžu rozpadať na menšie častice.

Vedci sa čoraz viac zaujímajú o mikroplasty, ktoré môžu byť veľké ako guma na ceruzke alebo malé ako zlomok ľudského vlasu. Nanoplasty, ďalšia oblasť štúdia, sú ešte menšie. Tieto miniatúrne plasty boli zistené vo vzduchu, vode a pôde, v mlieku a v balenej aj kohútikovej pitnej vode. Boli nájdené aj v rôznych potravinách, vrátane soli, cukru, medu, ryže a morských plodov.

Za týždeň skonzumujeme päť gramov

Podľa vedcov sa vedú debaty o tom, koľko ich ľudia vdychujú a prehĺtajú, a môže to závisieť od toho, čo jedia a pijú a kde žijú.

Niektorí austrálski vedci v mene Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) v roku 2019 vypočítali, že mnoho ľudí každý týždeň skonzumuje zhruba päť gramov plastov z bežných potravín a nápojov, čo zodpovedá jednej kreditnej karte. Tento odhad nie je vedci všeobecne prijímaný, ale je bežne spomínaný v správach a článkoch.

Vedci sa stále snažia pochopiť mieru expozície, no jedna štúdia za druhou nachádza stopy plastov v telesných tkanivách.

Našli ich aj v placente

"Mikroplasty boli namerané takmer vo všetkých telesných tkanivách, ktoré boli hodnotené," povedala Tracey Woodruffová, výskumníčka z Kalifornskej univerzity v San Franciscu. Vedci dokonca uvádzajú, že ich našli v penise, vo vajíčkach a v placente.

Správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2022 dospela k záveru, že na základe dostupných dôkazov neexistuje jednoznačné riziko pre ľudské zdravie. Neexistuje ani jasný signál o rozsiahlom vplyve na verejné zdravie, aspoň pokiaľ ide o úmrtnosť. Miera úmrtnosti na rakovinu, srdcové choroby a mŕtvicu klesá, nie rastie.

Pozrite si archívnu reportáž o plastoch nájdených v krvi človeka:

Zohrávajú úlohu pri rakovine

Vedci však začali merať plasty v ľudskom tele - a snažiť sa vyhodnotiť ich vplyv na zdravie - až v posledných rokoch. Niektoré z týchto prác začínajú prinášať výsledky až teraz.

Je logické, že mikroplasty sú škodlivé, pretože obsahujú toxické chemické látky, povedala Woodruffová, ktorá bola členkou tímu, ktorý na žiadosť kalifornských zákonodarcov preveril takmer 2000 štúdií o mikroplastoch. Môže sa napríklad stať, že mikroplasty hrajú úlohu v rastúcom výskyte niektorých druhov rakoviny u mladších ľudí, dodala.

Dostupné informácie naznačujú, že plasty môžu vyvolávať zápaly a spôsobovať ďalšie problematické zmeny v tele, ktoré môžu napríklad zvyšovať riziko infarktu a mŕtvice.

Malá štúdia v časopise New England Journal of Medicine zo začiatku tohto roka naznačila, ale nepreukázala, že pacienti s preukázanými plastmi v tepnách sú vystavení väčšiemu riziku úmrtia na infarkt a mŕtvicu. Odborník, ktorý sa na výskume nepodieľal, však naznačil, že štúdia mohla prípadné účinky preceňovať.

Aj to málo, čo vieme, je znepokojivé

"Hoci toho o mikroplastových časticiach a ich škodlivosti pre človeka stále ešte veľa nevieme, informácie, ktoré sú dnes k dispozícii, sú podľa môjho názoru veľmi znepokojivé," povedal doktor Philip Landrigan z vysokej školy Boston College.

Podľa vedcov existujú spôsoby, ako znížiť potenciálnu expozíciu mikroplastom: kým vojdete do domu, zvoľte si topánky, aby ste zabránili roznášaniu prachu s obsahom plastov (nehovoriac o baktériách, špine a ďalších nečistotách) po celom dome. Jedzte potraviny - najmä čerstvé ovocie a zeleninu - ktoré si pripravujete doma. Neohrievajte jedlo v mikrovlnnej rúre v plaste. Namiesto jednorazových plastových fliaš na vodu si radšej vyberajte opakovane použiteľné nerezové alebo sklenené fľaše.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok