Mikroplasty sa dostali už aj do oblakov. Podľa vedcov môžu ovplyvňovať počasie

17.11.2023 18:50

Vzduch, voda, pôda, potraviny a dokonca aj krv - mikroplasty sa dostali prakticky všade na Zemi a teraz sa podľa spravodajského portálu The Guardian dostali na zoznam aj oblaky. Kúsky plastových častíc boli nedávno objavené nad východnou Čínou a nový výskum ukázal, že tieto mikroplasty môžu ovplyvňovať tvorbu oblakov a vývoj počasia.

Pozrite si RADAR: Intenzívne búrky, krúpy i prívalové dažde. Blíži sa nepriaznivé počasie
Foto: TASR/Dano Veselský

Čo vedci zistili?

Skupina vedcov z čínskej Šan-tungskej univerzity odobrala vodu z oblakov na vrchole hory Taishan a v 24 z 28 vzoriek našla mikroplasty. Patrili medzi ne termoplastický polyetyléntereftalát (inak známy ako PET), polypropylén, polyetylén a polystyrén, teda častice, ktoré sa bežne nachádzajú v syntetických vláknach, oblečení a textile, ale aj v obaloch a ochranných maskách.

Japonská štúdia

"Toto zistenie poskytuje dôležitý dôkaz o prítomnosti významného množstva mikroplastov v oblakoch," uviedli vedci v článku, ktorý vyšiel v odbornom časopise Environmental Science and Technology Letters.

Začiatkom tohto roka japonská štúdia ukázala, že mikroplasty sa našli aj na vrcholoch hôr Fudži a Ojama, čo naznačuje, že častice môžu pochádzať z plastov v oceáne a dostať sa do vzduchu.

Porovnanie vzoriek

Koncentrácia mikroplastov v oblakoch na hore Taishan bola až 70-krát vyššia ako v oblakoch na japonských horách. Vzorky z nízko položených a hustejších oblakov obsahovali väčšie množstvo mikroplastov.

Modifikácia mikroplastov

Staršie plasty, teda tie, ktoré už boli zvetrané ultrafialovým žiarením, boli menšie a mali drsnejší povrch. Obsahovali tiež viac olova, ortuti a kyslíka v porovnaní s nedotknutými, neporušenými plastmi. Vedci zistili, že mraky môžu mikroplasty modifikovať, čo môže mať za následok, že tieto častice ovplyvňujú tvorbu mrakov.

Tvrdenie ekológa

"Tvorba mrakov má obrovský vplyv nielen na naše miestne počasie, ale aj na globálne teploty," uviedol ekológ z Plymouthskej univerzity Fay Couceiro, ktorý sa na čínskej štúdii nepodieľal.

Oblaky ovplyvňujú klímu rôznymi spôsobmi. Vytvárajú dážď a sneh, ktoré ovplyvňujú vegetáciu. Mraky blokujú slnečné svetlo, čím ochladzujú povrch planéty a poskytujú tieň. Môžu však tiež zadržiavať teplo a vlhkosť a následne ohrievať vzduch.

Autori štúdie tvrdia, že na úplné určenie vplyvu mikroplastov na počasie je potrebný ďalší výskum. Je však zrejmé, že na riešenie tohto problému treba vynaložiť väčšie úsilie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok