Plodnosť u mužov klesá. Na vine sú nielen mobily, no vedci majú aj dobré správy

Počet spermií u mužov sa za posledných 50 rokov celosvetovo znížil o viac ako 50 percent a vedci sa snažia pochopiť prečo. Môže za to znečistenie, toxíny v potravinách a vode, nárast obezity a chronických ochorení alebo dokonca mobilný telefón?

muž na mobile
Foto: Profimedia

Vyššie riziko pri používaní mobilu

Nová štúdia skúmala vplyv mobilných telefónov a zistila, že muži vo veku 18 až 22 rokov, ktorí uviedli, že používajú svoje telefóny viac ako 20-krát denne, majú o 21 % vyššie riziko nízkeho celkového počtu spermií. O štúdii píše CNN.

Títo muži mali tiež o 30 % vyššie riziko nízkej koncentrácie spermií, čo je menej dôležitý ukazovateľ počtu spermií v mililitri spermií. Štúdia nešpecifikovala, či muži telefonovali alebo písali textové správy, alebo používali telefóny na oboje.

Nevysvetliteľný vplyv 2G a 5G

Pozitívom je, že vedci zistili, že so zdokonaľovaním technológie telefonovania počas 13 rokov trvania štúdie sa vplyv na počet spermií začal zmierňovať.

"Zaujalo ma zistenie, že najväčší vplyv na mužov sa prejavil pri starších telefónoch 2G a 3G v porovnaní s modernými verziami 4G a 5G. Nie je to niečo, čo by som vedel vysvetliť," uviedol vo svojom vyhlásení Allan Pacey, zástupca rektora a prodekan fakulty biológie, medicíny a zdravia na univerzite v Manchestri v Spojenom kráľovstve. Na štúdii sa nepodieľal.

Pozitívne zistenia štúdie

Ďalším plusom bolo, že podľa štúdie nedošlo k zmene tvaru a pohyblivosti spermií, akým spermie plávajú k svojmu cieľu.

"Hoci na počte spermií záleží, ich schopnosť plávať, mať zdravú neporušenú DNA a správny tvar je prinajmenšom rovnako dôležitá," uviedla vo vyhlásení Alison Campbellová, vedecká riaditeľka siete kliník pre liečbu neplodnosti Care Fertility.

"Ide o fascinujúcu a novú štúdiu, ktorá by nemala vyvolať znepokojenie alebo drastické zmeny zvykov," povedala Campbellová, ktorý sa na štúdii nepodieľala.

"Muži, ktorí chcú s partnerkou počať alebo chcú zlepšiť zdravie svojich spermií, by mali cvičiť (ale neprehrievať sa v oblasti slabín), jesť vyváženú stravu, udržiavať si zdravú hmotnosť, vyhýbať sa fajčeniu a obmedzovať alkohol a vyhľadať pomoc, ak majú problémy s počatím," dodala.

Zdroj polemík

Podľa kalifornského ministerstva zdravotníctva sú rádiofrekvenčné elektromagnetické polia výrazne znížené pri písaní textových správ a najvyššie pri sťahovaní veľkých súborov, streamovaní zvuku alebo videa, alebo keď sa zobrazuje len jedna alebo dve čiary signálu, či keď sa nachádzate v rýchlo sa pohybujúcom autobuse, aute alebo vlaku.

Ministerstvo odporúča držať telefón ďalej od tela a hlavy - namiesto toho používajte hlasitý odposluch alebo slúchadlá - a nosiť telefón v batohu v ruksaku alebo kabelke.

To, či tieto polia môžu skutočne poškodiť mužskú plodnosť, je však vo vedeckej komunite už roky zdrojom polemík a diskusií.

"Táto štúdia je malým krokom vpred v diskusii, pretože ide o rozsiahlu epidemiologickú štúdiu, ktorá sa zdá byť veľmi dobre vykonaná," povedal Allan Pacey. "Je to štúdia v reálnom svete - a to je podľa mňa dobré. Mali by sme však byť opatrní pri jej interpretácii, pretože ukazuje len súvislosť medzi používaním mobilných telefónov a kvalitou spermií," uviedol.

Vplyvy mestského prostredia

Výsledky ukázali, že muži, ktorí používali telefón jeden až päťkrát denne alebo menej ako raz týždenne, mali oveľa vyšší počet a koncentráciu spermií. So stúpajúcim používaním mobilných telefónov počet spermií klesal, pričom najnižšie hodnoty boli u mužov, ktorí používali telefón 20 a viackrát denne.

Výskumníci hodnotili aj vplyv mobilných telefónov počas rôznych časových období. Najväčšia súvislosť medzi nízkym počtom a koncentráciou spermií a používaním telefónu bola v rokoch 2005 až 2007. Keď spoločnosti prešli z 2G na 5G, súvislosť sa oslabila.

"Je veľmi, veľmi ťažké vyvodiť definitívny záver z tohto typu štúdie, pretože nie je dostatočne dobre kontrolovaná, aby to bolo možné," povedal Pastuszak. "Muži nemôžu kontrolovať každodenné vplyvy života v mestskom prostredí, a tie by sa nemali podceňovať. Dokonca aj úroveň stresu môže ovplyvniť spermatogenézu a produkciu hormónov."

Potenciál plodnosti

Ako odborník na neplodnosť, ktorý denne pracuje s pármi snažiacimi sa o počatie, Pastuszak poukazuje na fascinujúcu komplexnosť faktorov, ktoré ovplyvňujú neplodnosť, pre ktorú sú počet a koncentrácia spermií menej dôležitými hráčmi.

"Celkový počet spermií nemusí odrážať skutočné zníženie potenciálu plodnosti," povedal. "Nemôžem sa pozrieť pacientovi do očí a povedať, že len preto, že máte 100 miliónov spermií na mililiter s 50 % pohyblivosťou a počtom spermií 500 miliónov, že budete plodný," povedal.

"Dôležitá je kvalita spermií. Ak máte kvalitné spermie, existuje dobrá, slušná alebo dokonca veľká šanca, že môžete mať dieťa, aj keď máte len doslova hŕstku spermií."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok