Globálne otepľovanie majú na svedomí aj "memečká". Vyše polovica dát sa využije len raz, no elektrinu míňajú ešte dlho potom

14.8.2024 05:45

Tzv. "temné dáta" predstavujú čoraz väčší problém. Súbory na jedno použitie majú len malé využitie, no v externom úložisku ostanú konzumovať energiu ešte veľmi dlho. Výsostným príkladom sú obľúbené "memes".

Trinásťročné dievča minulo všetky rodinné úspory. Platilo za mobilné hry pre seba i spolužiakov
Foto: TASR/AP

Každý kúsok dát, ktorý sa uloží na tzv. cloude, teda externom internetovom úložisku, spotrebúva isté množstvo energie. Sám o sebe by tento jav problém nepredstavoval, no denne sa internetom preženie obrovské množstvo súborov, pričom mnohé z nich tvoria tzv. „temné dáta“.

Názov, hoci môže pôsobiť až strašidelne, nemá niesť žiadnu negatívnu konotáciu. Ide jednoducho o ten typ dát, ktoré sú využité len raz a ďalej sa ich už nikto nikdy nedotkne. Veľmi populárnym a početným príkladom týchto dát je internetový fenomén „memes“, v slovenčine často nazývaný aj „memká“ alebo „memečká“.

Vtipné obrázky a videá často reagujúce na aktuálne spoločenské témy sú presne tým typom obsahu, ktorý má len krátkodobé a využitie a po prvotnej reakcii od používateľov internetu, ktorí s ním prídu do kontaktu, zmiznú. Ako však upozorňuje spravodajský web The Guardian, táto ich vlastnosť začína predstavovať problém.

Viac ako polovica

Ako sme už totiž vysvetlili, dáta nikdy úplne nezmiznú a namiesto toho sú uložené na externé úložisko prevádzkované dátovými centrami, pričom ich uchovávanie spotrebúva elektrickú energiu. A výroba elektrickej energie významne prispieva ku globálnej klimatickej zmene, pokiaľ nie je vyrobená s použitím obnoviteľných zdrojov.

Dátové centrá podľa údajov Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) v súčasnosti globálne spotrebujú približne 1,5 percenta všetkej vyrobenej elektriny, pričom má toto číslo v najbližších rokoch len narastať. Obrovské percento uchovávaných dát však tvoria práve spomínané temné dáta.

Ako pre The Guardian uviedol Ian Hodgkinson z Loughborough University, až 68 percent dát využívaných rôznymi spoločnosťami už nikdy nenájde opätovné využitie a na cloude sú tým pádom uložené v podstate zbytočne. V prípade osobných dát, teda aj spomínaných memečiek, môže byť toto číslo ešte vyššie.

Denne internetom preletia milióny obrázkov

„Jeden obrázok nebude mať drastický vplyv. Ale, samozrejme, ak možno odomknete svoj telefón a pozriete sa na všetky staršie obrázky, ktoré máte, kumulatívne to vytvorí dosť veľký dojem z hľadiska spotreby energie,“ opísal Hodgkinson. Len na sociálnej sieti Instagram bolo v roku 2020 zdieľaných minimálne milión obrázkov tohto typu každý jeden deň, informovala v minulosti BBC.

Významnými prispievateľmi sú okrem vtipných obrázkov podľa Hodgkinsona aj emaily, keďže každá odoslaná správa vygeneruje približne 4 gramy oxidu uhličitého. Profesor preto napríklad odporúča vyhnúť sa voleniu možnosti „odpovedať všetkým“, pokiaľ na to nie je dôvod.

Pozrite si aj archívny rozhovor o internetovej etikete:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok