Najrýchlejšie rastúci zdroj energie. Solárna elektrina dokáže pokryť pätinu dopytu v čase slnovratu

22.6.2024 07:00

V súčasnosti je na svete dostatok solárnej kapacity na pokrytie jednej pätiny energetických potrieb severnej pologuli počas najdlhšieho dňa v roku.

Solárne panely
Foto: TASR/Eduard Fašung

V minulom roku boli solárne elektrárne schopné pokryť 16 % potreby. Vyplýva to zo správy, ktorú v piatok zverejnila nezisková organizácia Ember. Tá sa zameriava na výskum a analýzy v oblasti energetiky a klímy.

Solárne zdroje

Solárna energia je v súčasnosti najrýchlejšie rastúcim zdrojom elektrickej energie vďaka klesajúcim nákladom na túto technológiu.

Podľa niektorých výskumníkov sa do roku 2050 stane najväčším zdrojom elektrickej energie.

V minulom roku sa solárne elektrárne podieľali na celosvetovej výrobe elektrickej energie rekordnými 5,5 %.

V 34 ekonomikách sveta sa solárne zdroje podieľajú na celkovej výrobe elektriny viac ako 10 percentami, uvádza Ember.

Letný slnovrat

Letný slnovrat, ktorý pripadá na 21. júna, je najdlhším dňom v roku na severnej pologuli. Všetky júnové dni sú však dostatočne dlhé na to, aby sa výroba elektriny zo slnečnej energie v tento deň blížila k mesačnému priemeru.

Na základe 24-hodinového priemeru môže solárna energia 21. júna pokryť 8,2 % celosvetovej spotreby elektrickej energie.

Líder svetového trhu

Čína je najväčším svetovým trhom so solárnou energiou, na ktorý vlani pripadlo 36 % celkovej výroby solárnej elektriny. Spoločnosť Ember odhaduje, že v júni bude solárna energia predstavovať 9,6 percenta celkovej výroby elektriny v krajine.

V Európskej únii sa očakáva až 20 percent, v USA 6,9 percenta a v Indii 7,1 percenta.

"S 20-percentným podielom je teraz solárna energia dôležitým globálnym zdrojom elektrickej energie," uviedla analytička spoločnosti Ember Kostanca Rangelová. Dodala, že vďaka prudkému poklesu nákladov na batérie je teraz možné využívať elektrinu zo slnka aj večer, nielen cez deň.

Solárne panely

Spoločnosť Ember odhaduje, že na severnej pologuli sa nachádza 89 % celkovej inštalovanej kapacity solárnych panelov.

V minulom roku boli prekonané rekordy v prírastku solárnej kapacity aj vo výrobe elektriny zo solárnych elektrární. V priemere sa každý deň nainštalovali viac ako dva milióny solárnych panelov, pričom v roku 2022 to bolo len niečo viac ako jeden milión.

Minulý rok bol 19. rokom po sebe, keď bola solárna energia najrýchlejšie rastúcim zdrojom elektrickej energie, uviedla spoločnosť Ember.

Pozrite si archívnu reportáž z 24. mája 2024 o tom, ako energetici hľadajú nové zdroje.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok