Šimkovičová mení obsadenie v Rade na podporu umenia a v Rade Audiovizuálneho fondu. Odvoláva, no aj nominuje

13.8.2024 15:43 , Aktualizované: 13.8.2024 18:05

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová v utorok (13. augusta) odvolala troch členov Rady Fondu na podporu umenia (FPU). Zároveň však nominovala člena do Rady Audiovizuálneho fondu.

Martina Šimkovičová
Foto: TASR/Martin Baumann

Bez uvedenia dôvodu

"Odvolanie sa týka Alžbety Lukáčovej, Kataríny Kövesdi Cvečkovej a Rastislava Steranku, ktorí boli do Rady vymenovaní dávnejšie ministrami kultúry, a to bez návrhu," informoval o tom rezort kultúry.

V zmysle zákona môže člena rady, menovaného bez návrhu, odvolať minister aj bez uvedenia dôvodu.

Od augusta platí novela zákona o FPU. Právomoc rozhodovať o dotáciách fondu dostala rada, ktorej počet členov sa rozšíril z deviatich na 13.

Dlugolinský v Rade AVF

Ministerka kultúry zároveň vymenovala Štefana Dlugolinského do Rady Audiovizuálneho fondu (AVF), kde bude zastupovať oblasť nezávislých producentov.

Dlugolinského meno už figuruje na oficiálnom webe Audiovizuálneho fondu.

Štefan Dlugolinský, ktorý v minulosti pôsobil ako námestník Slovenskej televízie (STV) počas éry Vladimíra Mečiara, sa v súčasnosti angažuje ako predseda Slovenskej asociácie novinárov.

Trestné oznámenie za ohováranie

V minulosti čelil trestnému oznámeniu za ohováranie, ktoré naňho podala práve STV. Podľa informácií z webu Slovenskej asociácie novinárov je podpredsedom tejto organizácie Roman Michelko, člen Slovenskej národnej strany (SNS), ktorý sa zasadzoval za zásadné zmeny v Audiovizuálnom fonde.

Ministerstvo kultúry zatiaľ neoznámilo mená ďalších štyroch členov Rady Audiovizuálneho fondu, ktorých môže ministerka Šimkovičová priamo nominovať. Očakáva sa, že tak urobí najneskôr do štvrtka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok