Nečakaný nález v Pompejach. Archeológovia objavili nové kostry ľudí, ktorých pochovala láva zo sopky Vezuv

13.8.2024 11:49

V talianskych Pompejach boli objavené kostry ďalších dvoch obetí výbuchu sopky Vezuv spred takmer 2000 rokov. Podľa správy archeologického parku ide o pozostatky muža a ženy, ktorí hľadali útočisko v spálni. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pompeje
Foto: TASR/AP

Kostry sa našli v malej provizórnej spálni vo vile, ktorá sa v čase erupcie prestavovala. Žena ležala na posteli a okolo nej boli zlaté, strieborné a bronzové mince a šperky vrátane zlatých a perlových náušníc. Muž ležal pri nohách postele, uviedla správa lokality Pompeje vo vyhlásení.

Rímske mesto Pompeje sa nachádzalo na úpätí sopky Vezuv. Jej erupcia v roku 79 n. l. zabila tisíce ľudí, pochovala mesto popolom a zasypala ho lávou, pričom časť mesta zostala takmer neporušená.

Posledné chvíle obetí

Posledné doteraz nájdené obete si za útočisko zvolili malú miestnosť, kde čakali, kým prestane pršať dážď vybuchnutých hornín. Tie však zablokovali dvere a zabránili im v úteku. Nakoniec ich láva zo sopky zaliala, archeológovia zrekonštruovali ich posledné chvíle.

"Možnosť preskúmať neoceniteľné antropologické údaje o oboch obetiach nám umožňuje získať značné množstvo údajov o každodennom živote starovekých Pompejčanov," povedal Gabriel Zuchtriegel, riaditeľ náleziska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok