Pompeje bojujú s neželanými hosťami a ich trusom. Nasadili účinnú obranu, holuby nemajú šancu

7.8.2024 05:45

Správcom talianskeho archeologického parku v Pompejach teraz pomáhajú sokol Aria a kaňa Gianna. Dravé vtáky odháňajú holuby od vykopávok. Kyslý holubí trus poškodzuje historické poklady, uvádza agentúra APA.

Špionážny holub
Foto: TASR/AP

Slávna lokalita neďaleko Neapola sa rozhodla bojovať proti nežiaducej prítomnosti holubov ekologickým spôsobom. Nad Pompejami lietajú dva špeciálne vycvičené dravé vtáky a už len ich prítomnosť stačí na to, aby holuby odradila od pobytu v oblasti alebo dokonca od hniezdenia.

Účinná ekologická zbraň

Výsledok je podľa správy archeologického parku viac ako uspokojivý, výskyt holubov sa výrazne znížil. Vďaka dravým vtákom tiež nie je potrebné používať chemické návnady na holuby alebo zvukové odpudzovače, ktoré okrem holubov rušili aj iné zvieratá alebo návštevníkov.

Staroveké mesto Pompeje sa nachádzalo na úpätí sopky Vezuv. Jej erupcia v roku 79 n. l. pochovala mesto popolom a lávou, pričom časť mesta zostala takmer nedotknutá. Archeológovia začali Pompeje systematicky odkrývať a skúmať v 18. storočí.

Lokalita zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO je jednou z najnavštevovanejších archeologických lokalít na svete a hlavnou turistickou atrakciou Talianska.

Pozrite si archívnu reportáž o antických pamiatkach z 28. júna 2023:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok