Vtáky predstavujú pre lietadlá veľké nebezpečenstvo. Dravce naopak dokážu ochrániť letisko

Strety vtákov s lietadlami väčšinou končia malým poškodením stroja a meškajúcim letom. Niekedy však predstavujú vtáky pre lietadlá veľké nebezpečenstvo. Letiská sa snažia nežiadané zvery odlákať z letových dráh rôznymi metódami.

Peter Lupták z oddelenia Biologickej ochrany Letiska M. R. Štefánika predstavil jedného z dravcov menom Hugo, ktorý má desať rokov a je teda skúseným veteránom. Opísal ho ako dravca, ktorý sedáva na lúke a čaká, kým ho spozoruje iný dravec, čo využívajú na ich prilákanie.

Známa nehoda, ktorá bola kvôli stretu s vtákmi, sa stala šesť minút po štarte z newyorského letiska. Lietadlo muselo núdzovo pristáť v rieke Hudson, keď mu zlyhali oba motory po zrážke s vtákmi. Ak by tam Hugo vtedy bol, možno by sa všetko skončilo inak. Biologická ochrana na letiskách pracuje na tom, aby sa takých kolízii dialo čo najmenej. 

Hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Demovičová uviedla, že na letisku sa uskutočnilo 12 500 letov a došlo iba k šiestim kolíziám lietadiel s vtákmi. Považujú to za úspech, avšak zdôraznila, že je dôležité takýmto situáciám predchádzať, pretože môžu poškodiť lietadlo a ohroziť bezpečnosť ľudí.

Na bratislavskom letisku sa vypúšťajú dravé vtáky, ktoré odháňajú neželanú zver. V okolí sa objavujú škorce, straky, holuby, kačky či zajace. 

Roman Čajkovič z Biologickej ochrany Letiska M. R. Štefánika predstavil tiež štvormesačnú samicu sokola sťahovavého, ktorú využívajú na lov.

13 dravcov je vycvičených sokoliarmi. Sokoly či jastraby využívajú každý deň hlavne pred príletom lietadla. 

"Dravce robia útočný let a ten, keď vidia vtáčiky, tak sa boja a idú preč. Niekedy sa stane, že pritom výcviku aj niečo chytíme. Je to lepšie, lebo vidia, že je to reálna hrozba a keď si to chytia, tak si to aj spapajú," vysvetlil Lupták.

Okrem dravcov sa využíva aj strašenie zveri zvukmi, výstrelmi zo zbraní a rozohnať kŕdeľ vtákov vedia aj poľovné psy. 

"Psíky využívame na vyhľadávanie živočíchov v okolí, lebo sú tu trávnaté plochy či sú o holuby, jarabice, bažanty," doplnil Čajkovič.

Psy v biologickej ochrane majú za úlohu nájsť zabitý úlovok a aj ho priniesť. Keby korisť ostala na mieste, lákalo by to ďalšie nežiadúce dravce.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok