Tyranov ospravedlňujú a nechcú sa počas vojny sťažovať. Ukrajinské ženy čelia domácemu násiliu, prípadov pribúda

Počet prípadov domáceho násilia na Ukrajine stúpol, no sociálni pracovníci hovoria len o špičke ľadovca. Ukrajinské ženy totiž často týranie a útoky nenahlásia, hlavne ak ide o veterána. Nechcú sa sťažovať a násilie ospravedlňujú.

V izolácii stúpa násilie. Rusko hlási tisíce nových prípadov
Foto: TASR (ilu)

Sociálni pracovníci na Ukrajine zaznamenali za minulý rok takmer 300-tisíc prípadov domáceho násilia. Obete však často mlčia a týranie si nechávajú pre seba, píše The Guardian.

Vojna ho zmenila

Sociálnu pracovníčku Lubov Nedorizovú privolali v máji 2023 do Pervomajskyja, mesta ležiaceho v blízkosti Charkova. Polícia ju informovala o 30-ročnom mužovi, ktorý sa nedávno vrátil z frontovej línie v Charkove a napadol svoju matku.

„Jeho matka mi povedala, že to bol dobrý syn,“ povedala Nedorizová. Bol vysokoškolsky vzdelaný, bol milý a mal priateľku. Všetko sa ale zmenilo, keď sa vrátil z frontu domov. Matka sa ho bála, pretože po návrate sa zmenilo jeho správanie. Začal byť násilný, často sa hneval a hádal sa s priateľkou. „Keď sa jeho matka pokúsila zasiahnuť, surovo ju zbil,“ uviedla Nedorizová. Podľa sociálnej pracovníčky sú volania o pomoc od polície a žien čoraz častejšie.

Počet nahlásených prípadov rastie

Podľa údajov ukrajinského ministerstva vnútra polícia v roku 2023 zaznamenala viac ako 291-tisíc prípadov domáceho násilia, čo predstavuje alarmujúci nárast o 20 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, keď začala ruská invázia.

V súčasnosti odborníci a sociálni pracovníci varujú, že trend narastajúceho domáceho násilia by mohol pokračovať aj v roku 2024. Za prvé dva mesiace tohto roka už polícia zaregistrovala šokujúci nárast trestných činov spojených s domácim násilím o 56 percent.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok