Ak uvidíte toto gesto, spozornite, signalizuje domáce násilie. Zachraňovalo aj na Slovensku

Neželaným následkom pandémie koronavírusu a nevyhnutných preventívnych opatrení bol nárast počtu prípadov domáceho násilia.

gesto signalizujúce domáce násilie
Foto: Polícia SR

V kontakte s obeťou

Karanténne opatrenia a sociálna izolácia spôsobili, že násilníci boli v nepretržitom kontakte s ich obeťami. Riziko emocionálneho, fyzického alebo sexuálneho násilia znásoboval fakt, že pri izolácii neexistoval spôsob, ako by iné osoby dokázali spozorovať znaky násilia a podať pomocnú ruku.

Ako požiadať o pomoc?

Medzinárodné gesto #signalforhelp predstavuje bezpečný spôsob, ako požiadať o pomoc v ťažkej situácii domáceho násilia. Obeť ho môže jednoducho použiť napríklad pri videohovore bez toho, aby zanechala digitálnu stopu, alebo pri priamom kontakte s inou osobou, píše polícia SR na Facebooku.

Gesto je jednoduché, stačí použiť jednu ruku – zdvihnite ju, otočte smerom ku kamere alebo osobe, skrčte palec a schovajte ho do dlane. Potom okolo neho ohnite ostatné prsty.

Signál zachránil ženu v Poprade

Minulý rok polícia informovala o otrasnom prípade ženy z Popradu, ktorú v rodinnom dome nasilu väznil muž aj s jeho rodičmi. Policajti z okna domu spozorovali svetelný signál S.O.S.

Na ich naliehanie žena vyšla z domu, no policajtom uviedla, že je v poriadku. Rukou im však ukázala signál domáceho násilia.

Policajti ho spoznali, okamžite zareagovali a pod zámienkou, že ženu je potrebné vypočuť v inej trestnej veci dosiahli, že v sprievode hliadky PZ dom opustila.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok