Ceny plynu na európskom trhu dosiahli tohtoročné maximum. Môže za to vojna aj napätie na Blízkom východe, zásoby sú zatiaľ dostatočné

12.8.2024 15:42

Veľkoobchodná cena plynu na európskom trhu v pondelok prudko rastie a je najvyššia v tomto roku. Krátko pred 15:00 SEČ sa cena kľúčového futures kontraktu na plyn s dodávkou v septembri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku pohybovala na úrovni približne 41,90 eura za megawatthodinu (MWh), čo predstavuje denný nárast o 3,7 %. Analytici tvrdia, že k rastu cien prispieva najmä konflikt v ruskej stanici Sudža, situácia však nie je kritická.

plynovod
Foto: TASR

Pretrvávajúci rast cien je spôsobený obavami o pokračovanie tranzitu plynu z Ruska cez Ukrajinu. Po preniknutí ukrajinských vojsk na ruské územie došlo v posledných dňoch k bojom v blízkosti mesta Sudzha, ktoré je posledným fungujúcim tranzitným bodom pre vývoz ruského plynu do Európy cez Ukrajinu.

Vojnový konflikt zvyšuje ceny

"Domnievame sa, že riziko vojenských operácií v Suze zostáva podporným faktorom (pre rast cien)," uviedol pre agentúru Reuters Tomasz Marcin Kowalski, analytik trhu s plynom zo spoločnosti LSEG.

Aj analytik spoločnosti XTB Jiří Tyleček poukázal na to, že hlavným dôvodom sú obavy o plynulosť dodávok z Ruska. "Ukrajina a Rusko v súčasnosti bojujú v blízkosti čerpacej stanice plynu Sudzha v Kurskej oblasti. Existujú obavy, že tam môže byť prerušená preprava plynu do Európy pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou," povedal.

Situácia nie je kritická

Situácia však nie je kritická, doplnil Tyleček. "Ruské dodávky do Európy predstavujú len jedno percento celkových dodávok a európske zásobníky sú k dnešnému dňu naplnené na 87 percent," povedal. Európa môže podľa neho ruské dodávky úplne nahradiť, aj keď ide o drahšiu možnosť dodávok z Nórska alebo terminálov na skvapalnený zemný plyn (LNG).

V prípade prerušenia dodávok plynu z Ruska by podľa neho najväčší dopad pocítili Slovensko a Rakúsko, ktoré sú na ruskom plyne najviac závislé.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom však uviedla, že v pondelok pošle do Európy cez Ukrajinu 39,6 mil. metrov kubických plynu v porovnaní s 39,3 mil. metrov kubických v nedeľu.

Zásoby plynu to neovplyvnilo

Zmluvná cena plynu TTF klesla na tohtoročné minimum 23. februára, keď sa pohybovala tesne nad 24 eurami za MWh. V súčasnosti je teda o viac ako 70 percent vyššia. Od 26. júla teda ceny zemného plynu v Európe vzrástli približne o 23 percent. Okrem rusko-ukrajinskej vojny k nárastu prispelo aj zvýšené napätie na Blízkom východe.

Napriek týmto faktorom sú európske zásobníky plynu podľa odborníkov dostatočne naplnené. V súčasnosti sú naplnené na viac ako 86 % a blížia sa k cieľovej hodnote. Do 1. novembra by mali byť naplnené na 90 percent.

Pozrite si archívnu reportáž o dodávke plynu z 3. februára 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok