Je čas podať pomocnú ruku. Českí umelci a ďalšie osobnosti podporili svojich kolegov na Slovensku

12.8.2024 10:10

Českí umelci a ďalšie osobnosti vyzvali na pomoc svojim kolegom na Slovensku, ktorí prichádzajú o prácu v dôsledku zmien, ktoré zaviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Vo vyhlásení s názvom Je čas podať pomocnú ruku! poskytol režisér a vysokoškolský pedagóg Břetislav Rychlík.

 Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)
Foto: TASR/Martin Baumann

Len to najhoršie

Vyhlásenie podporili divadelný režisér Jiří Suchý, herec a scenárista Zdeněk Svěrák a bývalá ústavná sudkyňa Eliška Wagnerová.

Šimkovičová v uplynulých dňoch odvolala napríklad šéfku Slovenskej národnej galérie Alexandru Kusú a riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Opozícia jej kroky kritizuje a plánuje protesty.

"S veľkým znepokojením sledujeme kroky ministerstva kultúry na susednom Slovensku. Čistky, ktoré vykonáva a mieni naďalej vykonávať v kultúrnych inštitúciách, sú vykonávané primitívnymi metódami, s priehľadne patetickými a falošnými dôvodmi," uvádza sa vo vyhlásení osobností, pod ktoré sa okrem Rychlíka podpísali aj sociológ Fedor Gál a vydavateľ Petr Minařík.

"Neprislúcha nám zasahovať do vnútropolitickej situácie na Slovensku, ale máme plné právo myslieť si o nej to najhoršie. Predovšetkým máme povinnosť podať pomocnú ruku," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Spoločný kultúrny fond

Navrhuje, aby organizácie, inštitúcie a jednotlivci v Českej republike ponúkli prácu schopným ľuďom a podporu dôležitým projektom, ktoré na Slovensku nemôžu pokračovať. Vyzýva na vytvorenie siete kontaktov a vytvorenie priestoru pre spoločnú prácu.

"Zároveň by sme chceli vyjadriť nádej, že podnikateľská komunita a jednotlivci by mohli založiť česko-slovenský kultúrny fond, ktorý by finančne podporoval postihnutých jednotlivcov a rodiny na Slovensku," navrhuje sa vo vyhlásení.

Podporu vyjadrilo aj vedenie Asociácie profesionálnych divadiel Českej republiky a Českého centra Medzinárodného PEN klubu.

"Keďže sa píše rok 2024 a nie 1950, myslím si, že to vaša vláda nejako poplietla," odkázal slovenským kolegom Suchý.

Vyhlásenie podporili aj režisérka Olga Sommerová, herci Boleslav Polívka a Ivan Trojan, speváčka Iva Bittová a spisovateľ Jiří Kratochvíl.

Pozrite si reportáž z 8. augusta o odvolaniach, ktoré ministerka kultúry musela vysvetliť:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok