V ruskom pohraničí zažili rušné ráno. Úrady celkovo evakuovali už viac ako 76-tisíc ľudí

12.8.2024 08:48 , Aktualizované: 12.8.2024 14:37

Ruské úrady rozšírili v pondelok územie, z ktorého evakuujú svojich obyvateľov, o ďalší okres v pohraničnej Kurskej oblasti. Od uplynulého utorka pritom z tejto oblasti, kde prebieha invázia ukrajinských síl, evakuovali už viac ako 76 000 ľudí.

Rusko Ukrajina evakuácia ľudia
Foto: TASR/AP

V pondelok okrem toho Rusi začali evakuovať aj časť susednej Belgorodskej oblasti, uvádza agentúra AFP.

"Ohľadom situácie v Belovskom okrese: oblastné veliteľstvo rozhodlo o evakuácii obyvateľov," uviedol gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov. AFP približuje, že v zmienenom okrese žije viac ako 14 000 obyvateľov.

Priľahlá Kurská oblasť čelí od minulého týždňa rozsiahlemu vpádu ukrajinských vojsk a počet miest, ktoré majú opustiť ich obyvatelia, rastie.

Prevážajú ich do bezpečia

Agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá o niekoľko hodín neskôr informovala, že z belgorodského okresu už bolo evakuovaných približne 11 000 ľudí. Podľa vyjadrenia okresnej správy tam zostalo len zhruba 500 civilistov. Ostatných previezli autobusmi do dočasných prístreškov.

Rusko v Kurskej oblasti od utorka vedie intenzívne boje so stovkami ukrajinských vojakov, ktorým sa na niektorých miestach podarilo preniknúť až 20 kilometrov do hĺbky ruského územia. Ide o najväčší útok Ukrajiny na ruské územie od začiatku vojny v roku 2022.

V oblasti platí výnimočný stav

Krasnojaruzský okres hraničí s Belovským okresom, ktorý je súčasťou Kurskej oblasti. Úrady odtiaľ po prelomení ukrajinských hraníc evakuovali približne 76 000 ľudí a v pondelok jeho gubernátor Alexej Smirnov v telegrame uviedol, že oblastný operačný štáb rozhodol o evakuácii obyvateľov z Belovského okresu. Podľa oficiálnych údajov tam začiatkom roka 2022 žilo približne 15 000 ľudí.

"Je tu rušno, nepriateľ je aktívny na hraniciach Krasnojarského kraja. Som si istý, že naši vojaci urobia všetko, čo je v ich silách, aby sa vysporiadali so vznikajúcou hrozbou. Začíname však presúvať miestne obyvateľstvo na bezpečnejšie miesta," povedal Gladkov podľa agentúry TASS vo videu zverejnenom na Telegrame.

Telegramový kanál Baza s odvolaním sa na ruských vojenských spravodajcov uviedol, že ukrajinskí vojaci sa pokúsili preniknúť do Krasnojarského okresu cez jeden z hraničných priechodov, pričom nasadili tanky, obrnené vozidlá a pechotu. Od dnešného rána sa však Ukrajincom údajne nepodarilo vstúpiť na ruské územie na týchto miestach.

Evakuácia obyvateľov pokračuje

Nikolaj Volobujev, šéf Belovského okresu v Kurskej oblasti, uviedol, že v nedeľu v tomto okrese pri hraniciach s Ukrajinou operovali diverzné skupiny ukrajinskej armády, ktoré spôsobili veľký zmätok a paniku. Situácia je podľa neho "stabilná, ale veľmi napätá". Dobrovoľná evakuácia obyvateľov regiónu pokračuje.

V troch ruských regiónoch susediacich s Ukrajinou platí režim protiteroristickej operácie v dôsledku narušenia ukrajinskej hranice.

Kritika do vlastných radov

Ruskojazyčný servis BBC uvádza, že ruskí vojnoví spravodajcovia najprv v nedeľu informovali o preniknutí ukrajinských jednotiek do Belovského okresu, ale potom sa od svojich správ dištancovali. A ministerstvo obrany v Moskve v nedeľu popoludní uviedlo, že ukrajinský "pokus o prielom" do Belovského okresu zmarila ruská armáda.

Poslanec dolnej komory ruského parlamentu a generál vo výslužbe Andrej Guruljov podľa agentúry AP kritizoval ruskú armádu za to, že nedokázala ochrániť hranice. Hoci v pohraničnej oblasti vytvorila mínové polia, nedokázala tam rozmiestniť dostatočné sily, ktoré by blokovali vpád nepriateľa. "Žiaľ, skupina chrániaca hranice nemala vlastné spravodajské prostriedky," pripomenul.

Intenzívne boje pretrvávajú

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že protivzdušná obrana v noci zostrelila 18 ukrajinských dronov nad tromi ruskými regiónmi - Belgorodom, Kurskom a Voronežou. Ruskojazyčná webová stránka BBC zároveň upozornila, že o náletoch dronov a zostrelení štyroch dronov informovali aj úrady v Rostovskej oblasti.

Správy o ukrajinských bezpilotných lietadlách prichádzali v noci z rôznych regiónov Ruska. Podľa zatiaľ neoverených informácií pracovala protivzdušná obrana aj pri Moskve, v blízkosti vojenského letiska Čkalovskij, uvádza BBC.

Pozrite si reportáž o evakuácii obyvateľov z Kurskej oblasti z 10. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok