FOTO: Oheň je už na dosah Atén. Rozsiahly požiar ohrozuje hlavné mesto, núti tisíce ľudí k evakuácii

12.8.2024 08:06 , Aktualizované: 12.8.2024 18:34

K centru gréckej metropoly Atén sa v pondelok popoludní (12. augusta) už na 11 kilometrov priblížil rozsiahly požiar. Je to najbližšie v moderných dejinách, uviedla agentúra DPA.

Požiar sa naďalej šíri

Úrady kvôli plameňom, ktoré podľa agentúry AP siahajú v miestach až do výšky 25 metrov, nariadili evakuáciu niekoľkých obcí a osád.

Šírenie požiaru, ktoré podporujú vysoké teploty a silný vietor, sa však zatiaľ zastaviť nepodarilo. Na mieste zasahuje takmer 700 hasičov a Grécko očakáva pomoc stoviek ďalších zo zahraničia.

Požiar vypukol v nedeľu a teraz je jeho front dlhý zhruba 30 kilometrov. Oheň, kvôli ktorému museli byť evakuované tiež najmenej tri nemocnice, sa priblížil z jednej strany k Aténam a z druhej k pobrežiu.

Veľmi vážna bola popoludní situácia na predmestí gréckej metropoly v mestách Vrilissia a Nea Penteli, v ktorom už sa požiar začal šíriť v zástavbe. Na opačnej strane frontu požiaru sa hasiči snažia zastaviť šírenie ohňa k mestám Nea Makri a Marathón.

Zasahujú vrtuľníky aj lietadlá

Šírenie požiaru sa zatiaľ nepodarilo zastaviť a plamene sa ráno priblížili k pobrežnému mestu Nea Makri. Postup plameňov ukazuje služba FIRMS amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

S požiarom bojuje 670 hasičov, 17 lietadiel a 15 vrtuľníkov. Ich prácu však sťažuje stále silný vietor, ktorý by sa v najbližších hodinách nemal výrazne zmierniť. Dvaja hasiči skončili v súvislosti so zásahom v nemocnici.

Vzhľadom na vážnosť situácie sa premiér Kyriakos Mitsotakis v nedeľu večer vrátil do Atén, uviedol hovorca vlády Pavlos Marinakis. Premiér bude v úrade aj v pondelok.

Najvyšší stupeň výstrahy pred požiarmi dnes platí v Atike, regióne okolo Atén, a v ďalších dvoch regiónoch. Druhý najvyšší stupeň potom platí v niekoľkých ďalších regiónoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok