Rusko tvrdí, že požiar v Záporožskej elektrárni je aktom jadrového terorizmu Ukrajiny. Tá obvinenia odmieta

12.8.2024 06:58 , Aktualizované: 12.8.2024 08:44

Požiar, ktorý v nedeľu 11. augusta prepukol v jednej z chladiacich veží Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny, sa podarilo uhasiť. Na telegrame to uviedol predstaviteľ ruských okupačných úradov Záporožskej oblasti Vladimir Rogov.

Strany sa vzájomne obviňujú

Tá tvrdí, že požiar vypukol v jednej z dvoch chladiacich veží elektrárne, ktorej vnútorná konštrukcia bola vážne poškodená v dôsledku dvoch priamych zásahov z dronov vypustených ukrajinskými ozbrojenými silami.

K zásahom údajne došlo v nedeľu o 20.20 a 20.32 h miestneho času. Požiar bol k 23.30 h uhasený silami ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

„Hrozbu kolapsu konštrukcie posúdia odborníci, keď to situácia dovolí,“ uviedol Rosatom.

Ruská štátna spoločnosť obvinila Ukrajinu, že útokom na zariadenie jadrovej elektrárne, ktorej hlavnou úlohou je chladenie vody počas bežnej prevádzky, sa dopustila „aktu jadrového terorizmu“.

Ukrajinská jadrová energetická spoločnosť Enerhoatom vo vyhlásení na platforme Telegram podľa agentúry Reuters tiež potvrdila, že došlo k poškodeniu chladiacich veže číslo 1 a ďalších technologických zariadení. Pravdepodobnou príčinou je „nedbanlivosť ruských okupantov alebo úmyselné podpálenie chladiacej veže“.

Zhorela veža

Podľa hovorkyne elektrárne veža zhorela. "Chladiaca veža zvnútra úplne vyhorela, ale nehrozí jej zrútenie," citovala agentúra TASS hovorkyňu elektrárne Jevgeniju Jašinovú.

Ruskojazyčný servis BBC uvádza, že súčasťou Záporožskej jadrovej elektrárne sú dve veže, ktoré stoja mimo areálu elektrárne na severnej strane chladiacej nádrže. Používali sa, keď elektráreň pracovala na plný výkon.

Medzinárodná organizácia pre atómovú energiu (MAAE) ubezpečila, že škody spôsobené požiarom nemajú priamy vplyv na bezpečnosť jadrových blokov.

Upozornila však, že každý požiar v areáli elektrárne alebo v jej okolí prináša hrozbu rozšírenia požiaru aj na zariadenia, ktoré sú dôležité pre bezpečnosť elektrárne.

Ruskom dosadený manažment elektrárne predtým uviedol, že požiar vypukol po ostreľovaní ukrajinskými silami a rozhorel sa v blízkosti chladiacich veží.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil zo založenia požiaru ruské okupačné sily.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok