Ako v skutočnosti vyzeral odev uhorskej šľachty? Odborníčky odhaľujú rozdiely prostredníctvom výstavy

11.8.2024 13:10

Ako v skutočnosti vyzeral odev uhorskej šľachty v porovnaní s tým, ako ho bežne vidíme vo filmoch? Odborníčky prostredníctvom unikátnej výstavy v Považskej Bystrici odhaľujú rozdiely.

V 16. storočí vlastnili Považský hrad lúpežní rytieri Podmanickí. Patrili medzi najvýznamnejšie šľachtické rody Uhorska. Pozreli sme sa aké módne kúsky s obľubou nosili.

Oku diváka by nelahodil

"Náš Rafael Podmanický by nosil odev tohto typu, je to v podstate veľmi jednoduchý a pohodlný odev z vlny. Nosil by ho na ľanovej košeli, niekedy s dvoma vrstvami ľanových košieľ," uviedla špecialistka na dobové kostýmy Alexandra Heldesová.

Krásna Hedviga Lasinkovič, ktorú Rafael Podmanický uniesol, by mala oblečené praktické a teplé šaty s baretom na hlave. Autentický dámsky odev by ale na filmovom plátne by oku diváka nelahodil. A tak ho umelci prikrášlili.

Z historického komerčné

"Pravdepodobne by cestovala na ples. Takže by zvolila plesové šaty a nie nepraktické cestovné šaty," tvrdí Heldesová.

"Zámerom našej výstavy je priblížiť návštevníkovi ako sa z historického odevu stáva komerčný," hovorí historička Dominika Kukučková.

Vychádza z historických prameňov

Pôvodný odev, ktorý kostyméri ušili, vychádza z historických prameňov, hrobových nálezov či obrazov. Filmový odev síce používa dobové prvky, ale zároveň si pomáha materiálmi a výdobytkami dnešnej doby.

"V tom divadle ide o efekt a ten symbol, a keďže robíme postavu ducha tak sa to veľmi pekne leskne a vyzerá to tak étericky," uviedla Heldesová.


Šaty za desaťtisíc eur

Odborníčka na historické odevy nás zasvätila aj do tajov látok. Uhorské šľachtičné si potrpeli na luxusné materiály. Šaty na divadelné javisko znesú aj náhrady hodvábu a zamatu. Ak by sa šili presne podľa vkusu aristokratiek, stáli by desaťtisíc eur.

"Uhorská šľachta nosila odevy z veľmi drahých látok, primárne z hodvábu, napríklad tu máme hodváb v dupionovej väzbe, alebo prípadne brokát, a brokát vlastne znamená, že je to látka v žakárovej väzbe v ktorej je všitá zlatá niť." dodala špecialistka na dobové kostýmy.

Milovníci histórie a módy si môžu odevy minulosti a súčasnosti pozrieť do konca novembra v Župnom múzeu v Považskej Bystrici.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok