Rusko posiela do Kurskej oblasti a okolia tanky a vojenské jednotky. Moskva odtiaľ evakuovala viac ako 76-tisíc obyvateľov

10.8.2024 13:36 , Aktualizované: 10.8.2024 18:56

Rusko v sobotu začalo "protiteroristickú operáciu" v Belgorodskej, Kurskej a Brianskej oblasti v snahe zastaviť najväčšiu cezhraničnú ofenzívu Kyjeva počas dva a pol roka trvajúceho konfliktu. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Začala sa veľká evakuácia

Viac ako 76 000 obyvateľov bolo evakuovaných z pohraničných oblastí ruskej Kurskej oblasti, ktorá čelí rozsiahlemu ukrajinskému vpádu, informovala v sobotu ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie. 

"Prioritou operačného štábu je presídliť obyvateľov týchto oblastí na bezpečné miesta. Celkovo bolo od začiatku prác dočasne premiestnených na bezpečné miesta viac ako 76 000 ľudí," citovala agentúra TASS Arťoma Šarova z ruského ministerstva.

Ruský Národný protiteroristický výbor v piatok neskoro večer oznámil, že cieľom operácie v troch pohraničných oblastiach je "zabezpečiť bezpečnosť občanov a potlačiť hrozbu teroristických činov, ktoré vykonávajú nepriateľské diverzné skupiny".

Tanky a 1000 vojakov

Ukrajinské ozbrojené sily podporované ťažkou technikou v utorok ráno prenikli do pohraničnej Kurskej oblasti. Prokyjevské sily do bojov, ktoré pokračujú aj v sobotu, podľa ruskej armády nasadili asi 1000 vojakov, ozbrojené vozidlá a tanky.

Rusko podľa AFP nasadilo ďalšie jednotky a vybavenie vrátane tankov, raketometov a leteckých jednotiek, aby zastavilo postupujúce ukrajinské jednotky.

Bezpečnostné sily a armáda majú podľa ruských zákonov počas takzvaných protiteroristických operácií rozsiahle právomoci. Obmedzený je pohyb, vozidlá môžu byť zabavené, telefonické hovory môžu byť monitorované, oblasti sú vyhlásené za zakázané zóny, sú zavedené kontrolné stanovištia a na kľúčových miestach infraštruktúry je posilnená bezpečnosť, píše AFP.

Pozrite si reportáž z 9. augusta:

Teroristický útok

Ruský Národný protiteroristický výbor tvrdí, že Ukrajina uskutočnila "bezprecedentný pokus o destabilizáciu situácie v niekoľkých oblastiach v krajine". Ukrajinský vpád označila za "teroristický útok" a uviedla, že kyjevské jednotky zranili civilistov a zničili obytné budovy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po bezprecedentnom prieniku ukrajinských síl cez hranice do ruskej Kurskej oblasti vyhlásil, že Rusko do jeho krajiny prinieslo vojnu a malo by za to pocítiť následky.  

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že počas nočných útokov v Kurskej oblasti zneškodnilo 26 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok