Ďalšie mestá spoplatňujú parkovanie. Obyvatelia sa bránia, ZMOS hovorí o prevažujúcich pozitívach

10.8.2024 12:35

K spoplatneniu parkovania prechádza podľa vzoru veľkých miest čoraz viac menších samospráv. Regulácia má zabezpečiť, aby z prehustených centrálnych zón zmizli autá. Aj keď sa zámer plateného parkovania stretáva u mnohých obyvateľov s vlnou nevôle, podľa ZMOS-u pozitívne aspekty výrazne prevažujú.

Situácia s parkovaním v Dubnici nad Váhom je kritická. Sídliská a centrum mesta sú preplnené autami. Svedčí o tom aj analýza, ktorú si radnica vypracovala.

"V Dubnici nad Váhom parkuje každodenne viac ako 15-tisíc vozidiel. Z toho len polovica patrí Dubničanom," uviedol hovorca mesta Dubnica nad Váhom Ľubomír Bobák.

"Ľudia ktorí prídu z poobedných smien, nemajú kde zaparkovať," skritizoval obyvateľ Dubnice.

Riešením problému je spoplatnenie parkovania v celej Dubnici a začne platiť od septembra. Kým časť obyvateľov reguláciu víta, iní naopak so zámerom nesúhlasia. Ľudí najviac trápi zavedenie ročných poplatkov. Za jedno auto v rodine je poplatok 40 eur, za druhé 150 a za tretie dvojnásobok, teda až 300 eur.

"Cieľom je zredukovať počet vozidiel a najmä tých, ktorých majitelia nemajú trvalý pobyt v Dubnici nad Váhom," vysvetlil Bobák.

Dubnica nad Váhom nie je jediná

Systém spoplatneného parkovania zaviedli pred dvoma rokmi aj v Ilave. Vyriešili tým prehustenú dopravu v centre. Od augusta zvýšili hodinovú taxu parkovného z 30 na 50 centov.

"Ulice, ktoré slúžia na výjazd z mierového námestia, sú priechodné, nedochádza ku kolíziám, ktorých tu bolo veľa v tom čase pred rokom, keď sa to zaviedlo," ozrejmil situáciu náčelník mestskej polície v Ilave Peter Lukáč.

"Peniaze, ktoré týmto získame, idú naspäť, sú reinvestované, či už vo forme značenia alebo ďalších kamier," doplnil primátor mesta Ilava Viktor Wiedermann.

Regulácia parkovania, na ktorú prechádza čoraz viac samospráv, zabezpečí nielen voľnejšie centrá, ale aj príjem do mestských pokladníc.

"Každá samospráva sa snaží finančné prostriedky, ktoré získa na parkovacom systéme investovať späť. Do predovšetkým statickej dopravy, ale aj do skvalitňovania dynamickej dopravy, to znamená veľkoplošné opravy ciest, opravy výtlkov," dodal predseda ZMOS Jozef Božik.

Aby bolo uhrádzanie parkovného pre vodičov čo najjednoduchšie, samosprávy zaviedli viacero možností. Najpoužívanejšie sú cez SMS, aplikáciu alebo eurami.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok