Vo vzduchu sa točilo ako vír, nebolo to normálne. Svedkovia opísali, ako sa zrútilo lietadlo so 61 cestujúcimi

10.8.2024 12:02 , Aktualizované: 10.8.2024 12:38

V brazílskom štáte Sao Paulo sa zrútilo osobné lietadlo. Na palube bolo 61 ľudí, všetci zahynuli. Očití svedkovia opísali, čo videli a počuli. Píše o tom spravodajský portál BBC.

lietadlo pád Brazília
Foto: Profimedia

Počuli hlasný zvuk, pohyb lietadla nebol normálny

„Keď som počul zvuk padajúceho lietadla, pozrel som sa z okna domu a videl som moment, keď sa zrútilo,“ povedal Felipe Magalhaes pre tlačovú agentúru Reuters podľa BBC.

Vybehol zo svojho domu v meste Vinhedo, aby sa pozrel, kam lietadlo spadlo. „Vydesený a nevediac, čo mám robiť, som preskočil múr,“ opísal.

Aj Nathalie Cicariová býva blízko miesta, kde sa stroj zrútil, a povedala, že práve obedovala, keď začula „veľmi hlasný zvuk veľmi blízko“. Opísala to ako zvuk podobný zvuku dronu, ale „oveľa hlasnejší“.

„Vyšla som na balkón a videla som, ako sa lietadlo točí,“ povedala pre brazílsku verziu CNN. „V priebehu niekoľkých sekúnd som si uvedomila, že to nie je normálny pohyb lietadla,“ dodala.

Okamih nárazu bol podľa nej „hrozivý“. Z domu sa musela evakuovať, keďže bol po nehode plný čierneho dymu.

Zostala iba kabína

Ďalší svedok Pietro povedal agentúre Reuters, že videl „veľa ľudí“, ktorí sa vlámali do domov, „aby nakrútili videá“. „To, čo som videl, boli trosky lietadla, zostala len kabína,“ ozrejmil.

Niektorí let zmeškali

Na letisku Cascavel v južnom štáte Paraná, odkiaľ lietadlo odštartovalo do mesta Sao Paulo, bola hŕstka cestujúcich, ktorí let 2283 leteckej spoločnosti Voepass zmeškali.

Adriano Assis priblížil, že keď prišiel na letisko, chýbali informácie o vzlete a nikto nebol pri pulte, aby mu odpovedal na otázky. Keď konečne niekto prišiel, povedal mu, že ešte nemôže nastúpiť.

„Dokonca som sa s ním hádal, ale nakoniec mi zachránil život,“ povedal Assis pre miestne noviny, ako informovala brazílska tlačová agentúra Globo.

Ďalší cestujúci Jose Felipe sa pôvodne chystal zarezervovať si let dopravcu Latam, ale namiesto toho sa pokúsil nastúpiť do lietadla spoločnosti Voepass. „Mysleli sme si, že pôjdeme Latamom, ale už sa nedalo nastúpiť,“ povedal Felipe pre agentúru Reuters.

„Prišiel som skoro, čakal, čakal, čakal, čakal a nič,“ rozprával. Potom mu povedali, že na palubu Voepassu sa tiež nedostane, pretože prekročil limit (času) na nástup na palubu. Nechceli mu ani prerezervovať letenku, takže zostal na letisku.

„Človeče, je to taký ohromujúci pocit. Som tu a trasiem sa, moje nohy sú tu... Len Boh a ja sme si boli vedomí tohto okamihu,“ opísal svoje pocity.

Pozrite si reportáž o páde lietadla v Brazílii.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok