Máme najnižšie platy vo V4. Odborníci vysvetlili, prečo je Slovensko na chvoste

9.8.2024 15:08

Slovensko ekonomicky zaostáva za susedmi. V súkromnom sektore máme najnižšie platy v rámci krajín Vyšehradskej štvorky. V Poľsku a Česku ľudia v priemere zarábajú o viac ako 400 eur. Odborníci za tým vidia aj vysoké daňovo-odvodové zaťaženie.

Lídrom bolo dlhodobo Česko

Situácia sa ale mení. Prvýkrát Česko predbehlo Poľsko, kde ľudia v súkromnom sektore zarábajú v priemere 1795 eur v hrubom, čo je o 16 eur viac. Nasleduje Maďarsko s priemerným platom 1597 eur. Slovensko sa umiestnilo na chvoste so sumou 1383 eur.

Z platov ukrojila inflácia

Od roku 2016 stúpla čistá mzda v súkromnom sektore o 40 percent. Hrubá mzda narástla ale až o 53 percent. Čísla tak ukazujú na zvyšujúce sa daňovo-odvodové zaťaženia na Slovensku. Naši susedia z krajín V4 ho majú nižšie. 

Z platov nám posledné dva roky výrazne ukrojila inflácia. Tovary a služby totiž zdraželi výrazne viac ako rástli platy. Začiatkom tohto roka si ľudia na Slovensku v reálnych mzdách prilepšili o viac ako 5 percent. Podľa ministerstva práce ľuďom pomôže zvyšovanie minimálnej mzdy. Tá v tomto roku dosahuje 750 eur. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok