Fuksa píše olympijskú históriu. Český kanoista s prehľadom ovládol finále

9.8.2024 15:12

Český reprezentant v rýchlostnej kanoistike Martin Fuksa triumfoval na OH v Paríži v C1 na 1000 m. Úradujúci majster sveta vyhral A-finále systémom štart - cieľ výkonom 3:43,16 minúty a stanovil najrýchlejší čas olympijskej histórie. Striebro si vybojoval Brazílčan Isaquias Queiroz a bronz putuje do Moldavska, o čo sa postaral Serghei Tarnovschi.

Fuksa kanoistika
Foto: TASR/AP

Tridsaťjedenročný Fuksa je trojnásobný majster sveta a trinásťnásobný medailista zo svetových šampionátov, na ME získal dvanásť titulov a dokopy 16 cenných kovov, no na olympiádach sa mu doteraz nedarilo. V dvoch predchádzajúcich pokusoch v Riu de Janeiro 2016 i v Tokiu 2020 skončil zhodne na piatom mieste.

S veľkým náskokom do cieľa

Tentokrát však od úvodu finále dominoval a najviac mal až takmer desaťmetrový náskok pred konkurentmi. Záver mohol trochu vypustiť a priblížil sa k nemu obhajca zlata Queiroz, ktorý získal už piatu olympijskú medailu. Tarnovschi si zopakoval bronz spred troch rokov z Tokia.

"Toľko rokov čakania a je to tu. V závere som si chcel ešte trochu užívať, že idem olympijské finále na prvom mieste," citoval Fuksu portál idnes.cz.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok