Rakúska polícia zadržala už tretieho podozrivého. Iračan, ktorý mohol plánovať útok na koncerte Taylor Swift, má len 18 rokov

9.8.2024 11:34

Na zoznam podozrivých z plánovania teroristického útoku vo Viedni sa pridal ďalší mladý muž. Rakúska polícia zadržala len 18-ročného Iračana, ktorý sa pohyboval v okolí hlavného aktéra.

rakúska polícia.jpg
Foto: TASR/Pavol Zachar

Rakúska polícia v súvislosti s plánovaným teroristickým útokom na koncert americkej popovej hviezdy Taylor Swift zadržala vo štvrtok večer vo Viedni ďalšieho muža, uviedol server denníka Kurier s odvolaním sa na ministra vnútra Gerharda Karnera.

Zadržaným je 18-ročný Iračan, ktorý sa pohyboval v okolí hlavného podozrivého. Tým je 19-ročný Rakúšan, ktorý prisahal vernosť teroristickej organizácii Islamský štát. Súd naňho dnes rovnako ako na druhého podozrivého - 17-ročného Rakúšana - uvalil väzbu.

Chcel usmrtiť čo najviac ľudí

Zadržaný Iračan podľa Karnera začiatkom augusta tiež zložil prísahu vernosti IS. Či bol priamo zapojený do príprav útoku, sa vyšetruje. Hlavným podozrivým je Rakúšan, ktorý chcel podľa vyšetrovateľov na fanúšikov pri viedenskom koncertnom štadióne zaútočiť výbušninou a bodnými zbraňami. Jeho cieľom bolo zabiť čo najviac ľudí a bol pripravený na to, že sám tiež príde o život.

K prípravám činu sa podľa vyšetrovateľov priznal. V byte mladého muža vo východorakúskom Ternitze polícia popri funkčnej výbušnine našla mačety, nože a tiež cez 20 000 falošných eur a propagandistické islamistické materiály.

Pozrite si aj reakcie Slovákov na zrušený koncert:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok