Po Šimkovičovej zásahoch v SND a SNG hľadajú nových šéfov aj iné inštitúcie. Nitrianske divadlo vysvetlilo, čo je za tým

8.8.2024 12:44

Po odvolaní riaditeľa SND a riaditeľky SNG ministerkou Martinou Šimkovičovou sa objavili na portáli profesia.sk inzeráty, ktoré odhalili, že nové vedenie hľadajú aj viaceré menšie nitrianske umelecké inštitúcie. ta3 zisťovala, či majú tieto udalosti súvis.

divadlo andreja bagara.jpg
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hlavnou domácou témou posledných dní boli odvolávania na vedúcich pozíciách významných slovenských inštitúcií.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová odvolala v utorok (6.8.) riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku a o deň na to nasledovala riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá.

Pozrite si súvisiacu reportáž:

Zatiaľ nie je jasné, kto bývalých riaditeľov definitívne nahradí. Zdá sa však, že personálne zmeny sa nedejú len v najpoprednejších umeleckých inštitúciách. Nové vedenie hľadajú aj menšie divadlá a galérie.

Riaditeľov hľadajú aj v Nitre

Ako vyplýva z inzerátov na pracovnom portáli profesia.sk, ľuďom vhodným na pozíciu riaditeľa ponúka zamestnanie Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre a Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch.

V prípade všetkých inštitúcií ponúkajú uchádzačom nástupný plat vo výške 1 350 eur, pričom nový riaditeľ zotrvá vo funkcii aspoň 5 rokov. Po uplynutí tejto doby mu skončí funkčné obdobie.

Súvis nemajú

To, či nové pracovné ponuky súvisia s nedávnou vlnou odvolaní, sme zisťovali od komunikačného oddelenia DAB v Nitre. Hovorca DAB pre médiá Pavol Ivan pre ta3 potvrdil, že dané udalosti prepojené nie sú.

Hovorca ozrejmil, že v rámci umeleckých, ale aj iných inštitúcií, ktoré spadajú pod pôsobnosť Nitrianskeho samosprávneho kraja, momentálne končí viacerým riaditeľom spomínané funkčné obdobie.

Kraj preto spúšťa konkurz, v rámci ktorého vedúce pozície opäť obsadí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok