Slováci sú za prísnejšie pravidlá. Väčšina podporuje odobratie dávok nezamestnaným, ktorí odmietnu prácu

8.8.2024 12:59

Väčšina Slovákov súhlasí s navrhovaným znížením či dočasným odobratím dávky v hmotnej núdzi tým poberateľom, ktorí odmietnu relevantnú prácu ponúknutú úradom práce.

pracovník práca trh práce robota
Foto: TASR/Martin Baumann

Súhlas s návrhom z dielne ministerstva práce vyjadrilo 68,5 % ľudí. Najväčšiu podporu má u ľudí v dôchodkovom veku.

Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj.

Stretol sa s pochopením

S návrhom, aby nezamestnaným, ktorí odmietnu pracovnú ponuku z úradu práce, siahli na dávku v hmotnej núdzi, úplne súhlasí 39,4 % respondentov. Ďalších 29,1 % skôr súhlasí.

Najčastejšie išlo mužov, najmä o ľudí nad 66 rokov a so stredoškolským vzdelaním. Návrh ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) sa stretol s pochopením prevažne u ľudí z Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Nesúhlas, naopak, vyjadrilo spolu 27,6 % opýtaných. Prevažne išlo o ženy, respondenti mali najčastejšie do 49 rokov a pochádzali z Bratislavského a Trnavského kraja.

Hrozí im odobratie dávky

Agentúra AKO robila telefonický prieskum na vzorke 1000 ľudí starších ako 18 rokov. Prieskum sa vykonával od 9. do 15. júla 2024. Respondenti neboli oboznámení o zadávateľovi prieskumu.

Legislatívny návrh rezortu práce hovorí o tom, že nezamestnaným ľuďom by v prípade, že odmietnu prácu ponúknutú úradom práce, mohla byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov.

Téme krátenia a úplnému odobratia dávky v hmotnej núdzi sa ta3 venovala aj v reportáži z 2. júla:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok