Odplata za otca? Syn narkobaróna Guzmána uniesol a vydal drogového bossa Zambada americkým úradom

7.8.2024 20:17

Mexický drogový boss a šéf kartelu Sinaloa Ismael Zambada bol unesený a vydaný americkým úradom synom iného drogového bossa Joaquína Guzmána. Zambadov obhajca Frank Pérez povedal pre CNN.

mexiko narkobaróni
Foto: TASR/AP

Zatknutie narkobaróna a obvinenia z únosu

Joaquín Guzmán mladší bol zatknutý koncom júla spolu so Zambadom, keď ich lietadlo pristálo na letisku v texaskom El Pase. Guzmánov advokát zdôraznil, že jeho klient nečelí obvineniam z únosu.

Zatknutie Zambadu, ktorý je v drogových kruhoch známy ako El Mayo, vyvolalo v tlači množstvo špekulácií. Podľa niektorých nemenovaných zdrojov Guzmán mladšieho šéfa kartelu oklamal, aby zatajil skutočný cieľ letu, ktorý smeroval do USA. Možno to urobil výmenou za úľavu pre svojho brata Ovídia, ktorý je rovnako ako ich otec väznený v USA.

Niektorí analytici sa dokonca domnievajú, že 76-ročný Zambada, ktorý nikdy predtým nebol vo väzení, sa mohol sám prihlásiť úradom kvôli svojmu pokročilému veku a chorobe. To podľa nich naznačuje, že zatknutie narkobaróna nevyvolalo vlnu násilia, ako sa to zvyčajne stáva.

Špekulácie o zadržaní

Tieto špekulácie však vylúčil Zambadov právnik, uviedla dnes CNN. "Nevzdal sa ani nevyjednával s americkou vládou o podmienkach (zadržania)," povedal Pérez o svojom klientovi. Právnik uviedol, že Zambadu uniesol v Mexiku Guzmán s pomocou niekoľkých mužov oblečených v uniformách. "Guzmán prinútil Zambadu nastúpiť do lietadla, potom mu Joaquín priviazal nohy k sedadlu a proti jeho vôli ho odviezol do USA," povedal právnik.

Tento opis udalostí však nepriamo odmietol Guzmánov advokát Jeffrey Lichtman, ktorý uviedol, že jeho klienta americké úrady zatiaľ neobvinili z únosu Zambady.

Samotný Guzmán odmietol obvinenia z pašovania drog, nelegálneho držania zbraní a prania špinavých peňazí, ktorým čelí v USA. Podľa Lichtmana Guzmán pred svojím zatknutím s americkými orgánmi nevyjednával.

Americké orgány považujú Zambadu za "hlavného vodcu zločineckej organizácie zodpovednej za dovoz obrovského množstva drog do Spojených štátov". Zambada všetky obvinenia poprel.

Súdny proces s narkobarónom sa však presunie z El Pasa do New Yorku, uviedol Zambadov advokát Pérez.

Podľa CNN je teda možné, že Zambada bude čeliť rovnakému procesu, ktorým prešiel v roku 2019 jeho predchodca Joaquín Guzmán.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok