Fentanylové impérium sa rozpadá. Dolapili šéfov mexického drogového kartelu Sinaloa

26.7.2024 09:44

Americké úrady v Texase zadržali historického vodcu mexického drogového kartelu Sinaloa Ismaela Zambadu, prezývaného El Mayo, a Joaquína Guzmána Lópeza, syna iného presláveného vodcu drogového kartelu, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na komuniké amerického ministerstva spravodlivosti.

mexiko narkobaróni
Foto: TASR/AP
Joaquín Guzmán López a Ismael Zambada García

Za ich hlavy ponúkali milióny

Zambada desiatky rokov riadil kartel Sinaloa, spolu s Joaquínom Guzmánom, prezývaným El Chapo (Krpec).

Zambada riadil pašerácke operácie kartelu, bol pokladaný za stratéga a bol tiež viac zapojený do každodenných operácií, než nápadnejší a preslávenejší El Chapo. Za informácie vedúce k jeho dolapeniu ponúkali americké úrady 15 miliónov dolárov, poznamenala AP.

"Ministerstvo spravodlivosti vzalo do väzby ďalších dvoch údajných vodcov kartelu Sinaloa, jednej z najnásilnejších a najmocnejších organizácií obchodujúcich s narkotikami na svete," uviedol generálny prokurátor Merrick Garland vo vyhlásení. Podozriví boli zadržaní v meste El Paso.

Najhoršie drogové hrozby

Zambadovo zadržanie nasledovalo po zatknutí iných dôležitých postáv kartelu Sinaloa, vrátane Guzmána Lópeza, ktorý bol tiež synom "Krpca" Guzmána.

Garlandovo vyhlásenie uvádza, že Zambada a Guzmán López čelia niekoľkým obvineniam kvôli "riadeniu kriminálnych operácií kartelu, vrátane jeho smrtiacich sietí na výrobu a distribúciu fentanylu". Ide o najhoršie drogové hrozby, ktorým kedy Spojené štáty čelili.

Vyhlásenie prisľúbilo, že ministerstvo neprestane, kým každý vodca, člen a kumpán kartelu nebude postavený pred zodpovednosť.

Guzmánovi synovia v posledných rokoch viedli časť kartelu zvanú Chapitos, pokladanú za jedného z hlavných vývozcov extrémne silného opiátu fentanyl na americký trh. Joaquín Guzmán bol v USA v roku 2019 odsúdený za obchod s drogami a plánovanie vrážd na doživotie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok