Čistky v kultúre pokračujú. Šimkovičová odvolala riaditeľku SNG, podľa SaS má byť na rade aj šéf SNM (+reakcie)

7.8.2024 10:45 , Aktualizované: 7.8.2024 14:02

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) odvolala Alexandru Kusú z postu generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie. Kusá dostala odvolací dekrét priamo z ministerstva, ktorý následne prevzala.

Alexandra Kusá pracuje v SNG od roku 2000. Na čele galérie pôsobila od roku 2010. Minulý rok úspešne dokončila rozsiahlu rekonštrukciu hlavného sídla galérie v Bratislave. Informuje o tom Denník N.

Podporili Drličku, SND gesto opätovalo

Kusá v utorok verejne podporila Mateja Drličku po jeho odvolaní ministerkou z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Podporu Drličkovi vyjadrila aj Facebooková stránka SNG a aj Slovenské národné múzeum. Pod príspevok sa podpísal riaditeľ SNM Branislav Panis.

Slovenské národné divadlo vyjadrilo podporu Alexandre Kusej na Facebooku. “Útok vedenia rezortu na erbové kultúrne inštitúcie sa nedá vnímať inak, ako mocenský zásah do slobody tvorby a slobody slova,“ napísali v statuse.

Panis o odvolaní zatiaľ nevie

Strana SaS upozorňovala, že o prácu môže prísť ďalší ľudia. Na tlačovej besede spomenuli šéfa Slovenského národného múzea Branislava Panisa a riaditeľku SNG Alexandru Kusú.

Odhady strany sa pri Kusej potvrdili. Branislav Grohling tvrdí, že ministerka už odvolala aj Panisa. Múzeum viedol osem rokov.

Panis zatiaľ nedostal žiadne písomnosti, ktorými by ho ministerstvo kultúry odvolalo z funkcie, nikto ho v tejto veci ani nekontaktoval. Uviedol to prostredníctvom komunikačného oddelenia SNM to Panis, momentálne je na dovolenke v zahraničí.

Vedením poverili Bittnera

Z postu generálnej riaditeľky odvolali Kusú k strede. Vedením galérie je poverený Anton Bittner. Potvrdili to z galérie aj ministerstva kultúry, ktoré personálnu zmenu odôvodňuje neefektívnosťou v doterajšom riadení.

"Do SNG prichádza s viac než tridsaťročnými skúsenosťami s riadením a transformáciou organizácií. Je uznávaným krízovým manažérom a odborníkom na stabilizáciu organizácií a ich rozvoj," argumentuje ministerstvo.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok