Čistky v kultúre pokračujú. Šimkovičová odvolala riaditeľku SNG, podľa SaS má byť na rade aj šéf SNM (+reakcie)

7.8.2024 10:45 , Aktualizované: 7.8.2024 14:02

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) odvolala Alexandru Kusú z postu generálnej riaditeľky Slovenskej národnej galérie. Kusá dostala odvolací dekrét priamo z ministerstva, ktorý následne prevzala.

Alexandra Kusá
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Dôvody k odvolaniu

Ministerstvo kultúry SR pristúpilo k odvolaniu Alexandry Kusej z postu riaditeľky Slovenskej národnej galérie (SNG) pre jej neefektívne riadenie. Namieta postup Kusej pri rekonštrukcii galérie a upozorňuje aj na možný konflikt záujmov.

Vyčíta jej tiež hospodárenie s verejnými financiami či nedostatočné využitie priestorov SNG. Informovali o tom z odboru komunikácie rezortu.

"Rezort považuje za neakceptovateľný postup generálnej riaditeľky pri rekonštrukcii budovy Slovenskej národnej galérie, pri ktorej došlo k niekoľkým manažérskym zlyhaniam," uviedlo ministerstvo.

Tvrdí, že Kusá je príbuznou konateľa a spoločníka pôvodného zhotoviteľa projektu na rekonštrukciu SNG a že hodnota kontraktu sa prostredníctvom dodatkov navyšovala. Úrad rovnako ako predtým Šimkovičová kritizoval slovenskú expozíciu na tohtoročnom výtvarnom bienále v talianskych Benátkach. 

Terčom kritiky rezortu je tiež využitie priestorov SNG a "zvláštnosť" odborných rozhodnutí pri organizácii výstav. "Generálna riaditeľka zároveň dlhodobo ignoruje celú škálu umelcov zo Slovenska a ich diela v SNG nevystavuje," tlmočila názor rezortu hovorkyňa.

Reakcia SaS a PS

“Argumenty nemá Šimkovičová žiadne. Vysvetlenie je jednoduché, mstí sa kritikom, ktorí majú iný názor. Neviem ale pochopiť, že koalícia s týmito jej krokmi súhlasí. Na jednej strane sa predstavitelia Hlasu fotili s Matejom Drličkom a vraveli, aký je dobrý riaditeľ a na strane druhej ho ministerka odvolá úplne bez argumentov,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej besede. 

“Arogancia a autoritárske zásahy ministerky Šimkovičovej presahujú všetky hranice. Čistky v kultúre si zbabelo nechala na leto, a myslí si že to ľudia prejdú mlčaním,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka. 

PS začína zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministerky kultúry a zvoláva protestné zhromaždenie na utorok 13.augusta v Bratislave.

Pozrite si exkluzívny rozhovor s Matejom Drličkom na ta3:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok