Žilinka odstavil Šúreka z kauzy Očistec, progresívci za tým vidia politickú pomstu. Generálny prokurátor reaguje

6.8.2024 12:13 , Aktualizované: 6.8.2024 14:38

Generálny prokurátor Maroš Žilinka čelí kritike zo strany opozície za svoje rozhodnutie odstaviť prokurátora Michala Šúreka z kauzy Očistec.

Nástrojom pomsty Smeru?

Poslanec Progresívneho Slovenska Branislav Vančo obvinil Žilinku, že koná v prospech Roberta Fica, Tibora Gašpara a Norberta Bödöra.

„Pozastavením funkcie prokurátorovi sú Smer a jeho ľudia bližšie k tomu, aby boli zmarené kauzy, v ktorých Michal Šúrek podával obžaloby na súd,“ povedal Vančo.

Vančo považuje obvinenia voči vyšetrovateľom a Šúrekovi za nezmyselné a v rozpore s dlhodobou praxou polície a prokuratúry.

Snaha obmedziť zásahy

Európska komisia vyjadrila obavy, že zmeny v trestnom zákone a preraďovanie prokurátorov ohrozia boj proti korupcii na Slovensku, čo by mohlo viesť k strate európskych fondov.

Poslankyňa PS Zuzana Števulová tvrdí, že Žilinka nepochopil význam ochrany verejných záujmov.

Progresívne Slovensko plánuje predložiť návrh novely zákona, ktorý obmedzí zásahy generálneho prokurátora do vyšetrovania a zjednoduší jeho disciplinárne stíhanie.

„Je na vládnucej väčšine, či sa rozhodne konať v záujme občanov alebo naďalej chrániť svojich ľudí,“ uzavrela Števulová.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu hnutia PS.

Konanie Žilinku považuje SaS za účelové

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje konanie Žilinku za účelové a tendenčné. Informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

"Maroš Žilinka opäť raz potvrdil, že pomáha Smeru. Odstaviť prokurátora Šúreka, ktorý riešil jednu z najväčších smeráckych káuz, je toho jasným dôkazom," zdôraznil predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že kauza Očistec tak nebude počas vlády Smeru-SD nikdy vyšetrená.

Exministerka spravodlivosti a podpredsedníčka SaS Mária Kolíková pripomenula, že "očista spoločnosti od korupcie je možná len pred súdom". Potrebná je podľa nej zásadná zmena nastavenia celej prokuratúry.

Žilinka sa ohradil

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ohradzuje voči spájaniu jeho osoby s akoukoľvek politickou stranou a voči sústavnému, až nedôstojnému očierňovaniu.

Generálny prokurátor to uviedol na sociálnej sieti.

"Dnešné vyjadrenia politikov PS nie sú ničím iným, ako hrubo urážajúcim útokom na generálneho prokurátora. Ide o politický útok na najvyššieho predstaviteľa slovenskej prokuratúry pre personálne rozhodnutie, ktorým bolo urobené zadosť zákonu, a ktorý bol nevyhnutný pre zachovanie dôveryhodnosti prokuratúry. O útok bez akejkoľvek znalosti príslušného spisu a relevantných podkladov, teda o útok nekorektný," zdôraznil generálny prokurátor.

Redakcia ta3 čaká na vyjadrenia strany Smer-SD.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok