Šúrek, ktorý dostal pred súd Očistec, nateraz skončil. Žilinka mu pozastavil funkciu prokurátora

5.8.2024 15:55 , Aktualizované: 5.8.2024 17:09

Skončí kauza Očistec? Prokurátorovi Michalovi Šúrekovi, ktorý prípad dostal pred súd, pozastavil generálny prokurátor Maroš Žilinka výkon funkcie. Dôvodom je stíhanie pre zneužitie právomocí verejného činiteľa. To voči nemu vedie policajná inšpekcia.

Obvinenia považujú za účelové

Prokurátora Šúreka obvinili za to, že umožnil evidovať výpovede kaujúcnikov, ktorí hovorili o korupcii na najvyšších miestach v nesprávnom spise.

Jeho aj ďalších obvinených sa zastala dvadsiatka bývalých, súčasných policajtov aj prokurátori zrušenej špeciálnej prokuratúry. Obvinenia označujú za účelové. Kauza Očistec je o údajnom zneužívaní polície v prospech strany Smer.

Medzi obvinenými sú podnikateľ Norbert Bödör alebo bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Aj známa nahrávka z poľovníckej chaty zachytáva, že Robert Fico považoval za dôležité, aby sa kauza Očistec rozpadla.

Zatiaľ bez práce

Hovorkyňa GP Zuzana Drobová ozrejmila, že rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora je výlučne rozhodnutím vo veci služobného pomeru prokurátora a žiadnym spôsobom neprejudikuje výsledok trestného konania vedeného proti prokurátorovi. "Prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora," vysvetlila.

GP zároveň poukázala na to, že aktuálne je vedené trestné stíhanie pre úmyselné trestné činy proti piatim prokurátorom, pričom všetci z nich majú dočasne pozastavený výkon funkcie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok