Obvinili kriminalistov a prokurátora, poškodenými sú Gašpar, Bödör a Brhel. Nedá sa mlčať, reaguje Lipšic

30.7.2024 11:21 , Aktualizované: 30.7.2024 15:05

Policajná inšpekcia tvrdí, že výsluchy o korupcii boli evidované v nesprávnom spise. Daňko považuje obvinenie zo zneužitia právomocí za účelové.

polícia znak policajt
Foto: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Zneužitie právomoci

Vyšetrovateľ policajnej inšpekcie Kevin Dlabaj obvinil prokurátora Michala Šúreka, bývalého šéfa Národnej kriminálne agentúry (NAKA) Ľubomíra Daňka a vyšetrovateľov Pavla Ďurku a Jána Čurillu zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Obvinenie pre Denník N potvrdil Daňko, ktorý uznesenie dostal osobne v práci v Nadácii Zastavme korupciu.

Uznesenie o vznesení obvinenia voči tejto štvorici uvádza, že poškodenými v tomto prípade sú Tibor Gašpar, Norbert Bödör a Jozef Brhel.

Problematické obvinenie prokurátora

"Generálny prokurátor rozhodne vo veci týkajúcej sa služobného pomeru trestne stíhaného prokurátora Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky M. Š. po zadovážení a vyhodnotení relevantných podkladov," vyjadrila sa hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Daňko obvinenie odmieta

Daňko považuje obvinenie za účelové a odmieta, že by zneužil svoju právomoc. Tvrdí, že konal v súlade so svojou funkciou vedúceho pracovnej skupiny Očistec.

Obvinenie sa týka údajného procesného pochybenia, pričom inšpekcia tvrdí, že výsluchy o korupcii boli evidované v nesprávnom spise.

Uznesenie hovorí tiež o tom, že Brhel, Gašpar alebo Bödör kvôli tomu, ako evidovali spis, nemohli riadne uplatniť svoje právo na obhajobu.

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vypovedali o korupcii viacerí vysokí funkcionári, ktorí usvedčovali ďalšie vplyvné osoby z vlád Smeru a Hlasu.

Lipšic reaguje na vznesené obvinenie

V súvislosti so vzneseným obvinením sa na sociálnej sieti vyjadril aj bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Trestné stíhanie za odhaľovanie trestnej činnosti považuje v právnom štáte za zničujúce.

Trestné stíhanie vedené Krajskou prokuratúrou Trnava verejne komentovať nemôže, avšak poukazuje na to, že v minulosti bol úspešný procesný postup pri vyšetrovaní zločineckých skupín, ktorý viedol k pravdivým výpovediam a ďalším obvineniam. 

Vo svojom statuse zároveň vyzdvihol profesijné kvality bývalého prokurátora Šúreka a vyjadril presvedčenie, že boj ešte nie je dobojovaný.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok