Prípad policajtov okolo Jána Čurillu skončil u sudcu, ktorý ich už raz poslal do väzby

17.7.2024 15:54

Prípad policajtov okolo Jána Čurillu skončil u sudcu Juraja Kapinaja, ktorý ich poslal v septembri 2021 do väzby. Systém náhodného prideľovania priradil obžalobu práve jemu, potvrdil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Obhajca policajtov Peter Kubina uviedol, že oficiálne oznámenie zatiaľ nedostal, ale plánuje podať námietku zaujatosti.

Vyšetrovateľ Čurilla prehovoril pred súdom, popísal vzťahy s bývalým kolegom Kaľavským
Foto: TA3
Ján Čurilla

Pridelenie kazy Kapinajovi potvrdil hovorca Adamčiak. Náhodný výber mal prebehnúť “pomocou technických prostriedkov a programových prostriedkov schválených ministerstvom". Obhajca policajtov bude na rozhodnutie reagovať, keď bude oficiálne, až vtedy plánuje podať námietku zaujatosti.

Vzal ich do väzby

Sudca Mestského súdu Bratislava I, Juraj Kapinaj, vzal do väzby čurillovcov ešte ako sudca bývalého Okresného súdu Bratislava III. Po dvoch týždňoch však Krajský súd v Bratislave zrušil jeho rozhodnutie a spochybnil stíhanie policajtov. Informuje o tom denník SME.

Senát Magdalény Blažovej kritizoval Kapinaja za nejasné zdôvodnenie väzby. Na slobodu okrem Čurillu prepustili aj Pavla Ďurku, Milana Sabotu a Štefana Mašina. “Sťažnostný súd nezistil, prečo sudca z dôkazov, ktoré v odôvodnení cituje, ustálil závery o existencii podozrenia zo spáchania trestných činov obvineným, keďže neuviedol svoje úvahy a myšlienkové postupy, ktorými vyvodil z citovaných dôkazov príslušný obsah,“ uviedol senát.

Pozrite si reportáž zo 16. júla:

Rozhodnutie hneď po vypočutí

V marci 2024 advokát Kubina uviedol, že Kapinaj bol rozhodnutý vziať policajtov do väzby ešte pred ich vypočutím. Rozhodnutie o väzbe bolo podľa neho vopred pripravené, čo dokazuje aj dátum v príkazoch. “Rozhodovanie o väzbe totiž prebiehalo tak, že každý obvinený bol vypočutý a bezprostredne na to mu bolo oznámené rozhodnutie o vzatí do väzby, kam bol hneď potom eskortovaný,“ píše denník.

Najprv rozhodovali o Čurillovi, potom o Ďurkovi a ďalších, pričom posledné rozhodnutie padlo o Mašinovi, ktorý sa pred sudcu dostal nasledujúci deň.

"Zásadný problém je v tom, že sudca Kapinaj už dňa 15. septembra 2021 v príkazoch na prijatie do väzby obvinených Čurillu, Ďurku a Sabotu výslovne napísal, že spolu s nimi je väzobne stíhaný aj obvinený Štefan Mašin, ktorého však tento sudca reálne vypočul a vzal do väzby až o deň neskôr, teda 16. septembra," povedal Kubina.

Vyšetrovanie čurillovcov trvalo dva a pol roka, pričom obžaloba bola podaná až koncom mája. Generálna prokuratúra v utorok informovala, že trnavský prokurátor podal obžalobu na súd. Obžalovaní sú zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, pričom jeden aj z marenia úlohy verejným činiteľom.

Kubina označil prípad za "veľký záťažový test nezávislosti a nestrannosti súdnej moci".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok