Hrozia Slovensku štyridsiatky? Predpoveď počasia je neistá, o neznesiteľných horúčavách rozhodne vietor

6.8.2024 11:14

August bude výnimočne horúci. Meteorológovia predpokladajú postupné zvyšovanie teplôt, denné maximá budú blízko 40 stupňov. Noci budú chladnejšie.

teplota horúčavy horúčava
Foto: TASR/František Iván

Na Slovensko prichádza obdobie stabilného a pokojného počasia, ktoré však preruší frontálna vlna nesúca búrky vo štvrtok a piatok (8. a 9. augusta).

Meteorologický portál iMeteo.sk upozorňuje na výrazné oteplenie, ktoré má začať od soboty.

Teploty budú postupne stúpať tesne pod hranicu 40 stupňov a jedna z predpovedí hovorí aj o dosiahnutí tohto míľnika.

Znesiteľné teploty

Od soboty bude počasie ovplyvňovať tlaková výš, ktorej stred sa bude nachádzať priamo nad Slovenskom. Očakáva sa slnečné počasie, pričom maximálne teploty mierne prekročia hranicu 30 stupňov.

V nedeľu sa teploty vyšplhajú na 30 až 35 stupňov, v najteplejších regiónoch môže byť aj viac ako 35 stupňov.

Prúdenie teplého vzduchu od juhu bude pokračovať aj na začiatku budúceho týždňa, čo môže spôsobiť ďalší nárast teplôt nad 35 stupňov.

Dve rozličné predikcie

Podľa globálneho modelu GFS by mohol kontinentálny vzduch z Balkánu priniesť suché a teplé počasie s teplotami až okolo 40 stupňov.

Naopak, európske numerické modely predikujú vlhší vzduch, ktorý prinesie extrémne teplo s možnými silnými búrkami, avšak teploty by nemali dosiahnuť 40 stupňov. Nižšia vlhkosť podporuje chladnejšie noci.

Tesne pod štyridsiatkou a búrky

Budúci týždeň prinesie extrémne počasie s teplotami nad 37 stupňov, v najteplejších oblastiach až nad 38 stupňov.

Od utorka (13. augusta) sa navyše očakávajú silnejšie búrky, ktoré vyvrcholia na konci týždňa, po ktorých by sa malo ochladiť.

Teplo prekáža aj domácim miláčikom. Ako im pomôcť zvládnuť letné obdobie? Viac s predsedníčkou Slobody zvierat Pavlou Dugovičovou:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok