Grécko bojuje s požiarmi, olympiádu komplikujú vysoké teploty. Európa opäť zvádza boj s počasím

30.7.2024 11:55

Európa opäť bojuje s vlnou horúčav. Vysoké teploty a hroziace búrky komplikujú aj priebeh olympiády v Paríži. Na gréckych ostrovoch zase hasiči znovu bojujú s lesnými požiarmi.

Vo Francúzsku platia výstrahy pred teplom

Najskôr dážď na otváracom ceremoniáli, teraz teploty presahujúce 30 stupňov Celzia. Obyvatelia Paríža a fanúšikovia olympijských hier musia zápasiť s vrtochmi počasia. V hlavnom meste Francúzska aktuálne platia výstrahy pred teplom aj búrkami.

Turisti si môžu doplniť zásoby

„Zatiaľ sme mali v Paríži 30 stupňov, no teraz teplota v krajine stúpa na 35 až 36 čo môže mať dopad na zdravie športovcov aj verejnosti.“ uviedol meteorológ.

Ulice Paríža aj z tohto dôvodu zaplnili osviežujúce fontány ale aj cisterny s pitnou vodou, kde si môžu turisti doplniť zásoby.

„Dali sme si pozor na to, aby sme si nezabudli fľaše. V Paríži je veľa fontán, kde si môžete doplniť vodu a hydratovať sa celý deň.“ tvrdí turista.

Grécko bojuje s nedostatkom vody

S nedostatkom vody naopak bojujú grécki hasiči. Tí od noci bojujú s lesnými požiarmi na druhom najväčšom ostrove krajiny známom ako Evia.

Albánsko s Kaliforniou zápasia s plameňmi

S plameňmi zápasia aj hasiči v Albánsku či iných krajinách. Nie je to však nič v porovnaní s masívnym požiarom, ktorý vypukol v Kalifornii. Oheň sa tam šíri už takmer týždeň a za tento čas spálil 150-tisíc hektárov lesa. S plameňmi bojuje vyše 4-tisíc hasičov.

„Za menej než týždeň bolo zničených 100 budov. Nie sú žiadne zranenia ani obete, takže v tomto ohľade sme úspešní," uviedol hovorca hasičov.

Podľa odhadov odborníkov ide o aktuálne najväčší požiar v USA a šiesty najväčší v histórii Kalifornie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok