Reset, príprava na boj, žiadne veľké rozhodnutia. Politológ opísal, ako politici trávia leto

Aj politici v lete oddychujú. "Letné mesiace nie sú obdobím veľkých politických rozhodnutí," opisuje parlamentné "prázdniny" politológ Miroslav Řádek. V rozhovore pre ta3 približuje, kedy sa zvolávajú zasadnutia Národnej rady.

Parlament
Foto: TASR/Pavol Zachar

Výnimkou pre politikov sú mimoriadne výbory a zasadnutia vlády, ktoré ale neprebiehajú v takej intenzite ako počas roka. Zákonodarcovia sa však naďalej zúčastňujú politických debát a vyjadrujú sa k spoločenským témam, pri ktorých často volia miernejší tón.

Prázdniny sú časom resetu

"Politici sú tiež ľudia a svoje letné fungovanie skôr orientujú na reset a zbieranie síl do ďalších politických súbojov," približuje Řádek a zdôrazňuje, že politika je jedna z najnáročnejších ľudských aktivít, pokiaľ sa robí poriadne a zodpovedne.

Prázdniny však nie sú len časom oddychu, ale poskytujú priestor aj na získanie spätnej väzby od "bežných ľudí" v regiónoch. Medzi obľúbené aktivity poslancov patria návštevy kultúrnych podujatí a významných štátnych osláv.

Zároveň voľný čas využívajú na bilancovanie svojho pôsobenia na politickej scéne, pripravujú sa na nasledujúce parlamentné obdobie a vo všeobecnosti "eliminujú stretnutia so svojím bežným pracovným okruhom", dodáva politológ.

Dominujú sociálne siete

Rétorika ústavných činiteľov sa počas pracovného voľna výrazne nemení, obľúbeným komunikačným kanálom aj naďalej zostávajú sociálne siete, na ktorých počas leta odhaľujú viac zo svojho súkromia a voľnočasových aktivít.

Aj politikov môžu počas letného obdobia prekvapiť nepredvídateľné okolnosti, ktoré sú v týchto mesiacoch spojené hlavne s rizikom prírodných katastrof. Kríza počas prázdnin ich môže najviac zasiahnuť, ak sú na zahraničnej ceste a musia na poslednú chvíľu zmeniť plány.

Celý rozhovor o politických prázdninách si môžete vypočuť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok