Korčok zostáva v politike. Angažovať sa chce v nasledujúcich parlamentných voľbách

3.8.2024 09:54 , Aktualizované: 3.8.2024 18:22

Ivan Korčok zostáva v politike. Angažovať sa chce v nasledujúcich parlamentných voľbách. Uviedol to na festivale Atmosféra v Hontianskych Nemciach.

Ivan Korčok prišiel do svojej volebnej centrály
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Správu priniesol Denník N. „Urobil som vnútorné rozhodnutie, že z politiky neodídem a v nej zostanem,“ povedal.

"Čas aj formu, prosím, nechajte na mňa. Parlamentné voľby - lebo o tie ide a tam sa chcem angažovať - sú o tri roky," dodal Korčok.

Vidí sa na slovenskej scéne

Zároveň počas debaty na festivale odpovedal na otázku, kde sa vidí o rok, odpovedal, že v slovenskej politike.

"Na otázku, či to znamená, že o rok bude členom nejakej politickej strany, keďže v parlamentnej demokracii sú práve strany formou, ako človek v politike funguje, Korčok odpovedal: ‘Viac-menej súhlasím‘,“ píše Denník N.

Možné scenáre Korčkovho smerovania

Podľa júlového prieskumu Focusu by voľby vyhrala strana Smer-SD so ziskom 25,7 percenta hlasov, nasledovaná Progresívnym Slovenskom s 21,3 percenta a Hlasom s 11,3 percenta.

Do parlamentu by sa dostali aj KDH, SaS a Republika. Demokrati, Maďarská aliancia a hnutie Slovensko by zostali tesne pod 5-percentným prahom. SNS by získala 3,4 percenta hlasov.

Ak by sa k niekomu pridal

Prieskum Focusu ukázal, že ak by Ivan Korčok vstúpil do strany Progresívne Slovensko, tá by predbehla Smer a získala by 27,6 percenta hlasov. SaS by klesla na približne päť percent, zatiaľ čo Demokrati by ostali na rovnakej úrovni.

Ak by Korčok vstúpil do SaS, tá by získala asi 14 percent hlasov, zatiaľ čo Progresívne Slovensko by kleslo na 16 percent.

V prípade vstupu do Demokratov by táto strana stúpla na 13 percent, zatiaľ čo Progresívne Slovensko by malo takmer 18 percent a SaS len štyri percentá.

V prípade spojenia Demokratov a liberálov

Prieskum Focusu naznačuje, že hypotetická kandidátka spojených SaS a Demokratov, vedená Ivanom Korčokom, by získala približne 14 percent hlasov.

Toto spojenie, aj napriek sporom medzi politikmi týchto strán, by nedosiahlo vyššiu podporu než samotné Progresívne Slovensko, ktorú by volilo takmer 18 percent respondentov.

Korčokova vlastná strana

Podľa prieskumu by nová strana Ivana Korčoka získala viac ako 14 percent hlasov. Progresívne Slovensko by sa dostalo na 15,6 percenta, SaS na 4,5 percenta a Demokrati na tri percentá.

Korčokov vstup by spôsobil pohyb medzi prozápadnými stranami, ale zásadný pokles podpory koalície alebo hnutia Republika sa nepredpokladá.

Bez jeho strany by väčšina jeho potenciálnych voličov podporila súčasné opozičné strany.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok