Silné dažde a záplavy sužujú Severnú Kóreu. Putin ponúkol humanitárnu pomoc

4.8.2024 16:31

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril solidaritu severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi v súvislosti s ničivými záplavami v Severnej Kórei, oznámil v sobotu Kremeľ.

Severná Kórea začiatkom tohto týždňa uviedla, že v jej pohraničnej oblasti pri hraniciach s Čínou spadlo 27. júla rekordne veľa zrážok.

Padlo rekordne veľa zrážok

V dôsledku výdatných dažďov pritom vznikli záplavy, ktoré si zrejme vyžiadali bližšie nešpecifikovaný počet obetí na životoch a poškodili tisíce domov a hektáre poľnohospodárskej pôdy.

"Žiadam vás, aby ste odovzdali sústrastné slová a podporu všetkým, ktorí prišli v dôsledku búrky o svojich milovaných," uviedol Putin v telegrame adresovanom Kimovi. "Vždy sa môžete spoľahnúť na našu pomoc a podporu," dodal ruský líder.

Severná Kórea a Rusko sú spojencami od vzniku KĽDR po druhej svetovej vojne a ich vzťahy sa ešte viac posilnili po invázii Ruska na Ukrajinu vo februári 2022.

Kim Čong-un obvinil média zo šírenia nepravdivých správ

Médiá v Južnej Kórei, ktorá ponúkla po záplavách Pchjongjangu pomoc, uviedli, že prírodná katastrofa si v KĽDR mohla vyžiadať až 1500 obetí. Kim Čong-un to však odmietol a juhokórejské médiá obvinil zo šírenia nepravdivých správ o rozsahu škôd a obetiach záplav s cieľom očierniť obraz jeho krajiny.

Nedostačujúca infraštruktúra aj masívne odlesňovanie

Prírodné katastrofy majú na izolovanú a chudobnú KĽDR ničivejší vplyv než v iných štátoch. Dôvodom je nedostačujúca infraštruktúra a v prípade záplav aj masívne odlesňovanie, podotýka AFP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok