Nenávisť v KĽDR voči USA a južným susedom rastie. V prípade vojny je Severná Kórea pripravená zničiť nepriateľa

28.7.2024 07:21

Severná Kórea sa zaviazala, že v prípade vojny úplne zničí svojich nepriateľov, keď to nariadi vodca krajiny Kim Čong-un. V nedeľu to uviedli tamojšie štátne médiá, informuje agentúra Reuters.

Štatút KĽDR ako jadrovej veľmoci je nezvratný, tvrdí šéfka diplomacie. G7 označila sa skupinu egoistických krajín
Foto: TASR/AP

Narastajúca nenávisť voči USA

Vysokopostavení armádni predstavitelia sa takto vyjadrili "z narastajúcej nenávisti" voči Spojeným štátom a Južnej Kórei, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA.

Ich slová zazneli na sobotňajšom stretnutí pri príležitosti 71. výročia konca kórejskej vojny, na ktorom sa zúčastnil aj Kim.

Severná Kórea (KĽDR) a USA nemajú diplomatické vzťahy a rozhovory o znížení napätia a denuklearizácii Kórejského polostrova uviazli ešte v roku 2019.

Severokórejské štátne médiá nedávno uviedli, že Pchjongjang neočakáva zmenu bez ohľadu na to, koho v novembri zvolia do Bieleho domu.

Pekelná snaha o jadrovú vojnu

Vojenskí predstavitelia KĽDR podľa KCNA obvinili USA a Južnú Kóreu z toho, že "sa pekelne snažia vyprovokovať jadrovú vojnu". Prisľúbili zároveň posilnenie vojenskej pripravenosti tak, aby krajina mohla podniknúť "zdrvujúci útok na nepriateľa kedykoľvek a bezodkladne a úplne ho zničila, len čo najvyšší veliteľ Kim Čong-un vydá rozkaz".

Dohodu o prímerí, ktorá ukončila trojročnú kórejskú vojnu, podpísali 27. júla 1953. Dosiaľ na ňu nenadviazala mierová zmluva, čo znamená, že obe krajiny sú stále technicky vo vojnovom stave.

KĽDR označuje 27. júl za Deň víťazstva, zatiaľ čo Južná Kórea si toto výročie nepripomína významnejšími podujatiami.

Pozrite si archívnu reportáž z 1. júla 2024 o tom, ako KĽDR odpálila balistické rakety.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok