Patrili ste na strednej škole medzi tých škaredších? Vedci majú pre vás smutnú správu

5.8.2024 05:00

Je atraktivita až tak dôležitá? Nová štúdia odhalila, akú úlohu v živote hrá to, ako veľmi je človek sympatický. Tí, ktorí na ročenke nevyzerali najpríťažlivejšie, by mali spozornieť.

Stredná škola trieda
Foto: TASR/Daniel Veselský (ilu)

Výskum fotky z ročenky

Nová štúdia publikovaná v časopise Social Science & Medicine, na ktorú upozornil americký web PsyPost, naznačuje, že ľudia považovaní za menej atraktívnych majú tendenciu žiť kratšie.

Výskum, ktorý uskutočnili vedci z Arizona State University a University of Texas v Austine, analyzoval údaje od viac ako 8 300 študentov stredných škôl vo Wisconsine, sledovaných od roku 1957 až do ich staroby alebo smrti.

Nezávislí hodnotitelia posúdili atraktivitu účastníkov na základe fotografií z ročenky strednej školy.

Menej atraktívni žijú kratšie

Výsledky ukázali, že muži považovaní za najmenej atraktívnych mali o rok kratšiu životnosť, zatiaľ čo ženy žili o dva roky kratšie v porovnaní s atraktívnejšími rovesníčkami.

Medzi veľmi peknými a priemerne vyzerajúcimi ľuďmi však nebol zaznamenaný rozdiel v miere úmrtnosti.

Príťažlivosť zaváži

Podľa vedcov môže atraktivita uľahčiť sociálne začlenenie. Pre menej atraktívnych jedincov to môže znamenať vyššiu mieru nezamestnanosti, obmedzené sociálne kontakty, čo následne ich životnú pohodu a dĺžku života.

Predchádzajúce štúdie už zistili, že atraktívni ľudia sú považovaní za dôveryhodnejších a zarábajú viac.

"Príťažlivosť je nedostatočne preskúmaným aspektom sociálnej nerovnosti," uviedol docent sociálnych vied na Arizona State University a spoluautor štúdie Connor M. Sheehan.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok